School & Omgeving

Het programma School & Omgeving heeft als doel om kansengelijkheid onder kinderen en jongeren te vergroten. Dat doen we door het aanbieden van extra activiteiten naast het reguliere onderwijs. Dit doen we zowel op basis- als middelbare scholen en op het speciaal onderwijs. Het is één van de maatregelen voor het vergroten van kansengelijkheid in en rondom het onderwijs.

Over het programma

Coalities van scholen, gemeenten en partijen uit het veld werken samen aan een aanbod dat deze kinderen en jongeren in hun ontwikkeling stimuleert. Dat gebeurt op basis van een talentgerichte benadering. Kinderen leren zo waar ze goed in zijn, leren op zichzelf te bouwen en ontdekken de wereld. Het programma ondersteunt de coalities door kennisuitwisseling op verschillende manieren te stimuleren.

Kennisdeling

Het programma wordt uitgevoerd door de Gelijke Kansen Alliantie (GKA). De GKA ondersteunt de lokale coalities van scholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties bij het opstellen en uitvoeren van plannen om meer leerlingen extra aanbod (de verrijkte schooldag) te bieden. Daarnaast zorgt de GKA voor kennisdeling en werken de coalities mee aan onderzoek naar wat werkt. We werken opgavegericht, dat houdt in dat we de inbreng van de deelnemers op verschillende manieren ophalen en meenemen in de ontwikkeling van beleid.

Meer informatie op DUS-I

Meer informatie over de subsidieregeling vind je op de website van DUS-I. Hier vind je ook een handleiding waarin staat omschreven hoe je het aantal leerlingen en uren kunt berekenen wanneer het aanvullend aanbod qua gemiddelde uren en deelnemers per week wisselt. Daarnaast is er een verzameling van de meest gestelde vragen over het programma te vinden op de website.

Voor nieuwe coalities

Overweeg je om je aan te melden? Je vindt alle informatie over de regeling op deze pagina.

Toekomst van het programma: 2025-2028

Het hoofdlijnenakkoord bepaalt dat het programma School & Omgeving wordt geprioriteerd op de vijf procent scholen met de hoogste  relatieve onderwijsachterstandscore. Ook wordt het budget met 155 miljoen euro gekort. Op 13 september is het Regeerprogramma, een verdere uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord, gepresenteerd. Hierin is opgenomen:

‘Met het programma School & Omgeving geven we de leerlingen die dat het hardste nodig hebben extra leer- en ontwikkeltijd. We vernieuwen de subsidieregeling hiervoor, prioriteit voor de scholen met de 5 procent relatief hoogste onderwijsachterstanden. Het programma wordt vanaf 2028 duurzaam en structureel gefinancierd. De manier van financieren werken we uit.’

Meer informatie lees je hier.

Bij wie kan je terecht met vragen?

  • Ben je al deelnemer en op zoek naar inhoudelijke informatie? Lees  hier verder.
  • Heb je vragen over de subsidieregeling, voorwaarden, financiën of juridische zaken? Dan kan je terecht bij Dus-I, de uitvoeringsorganisatie voor subsidies. Lees hier meer.
  • Zoek je goede voorbeelden, contacten in je regio of wil je kennis uitwisselen? Dan is de regiocoördinator van de Gelijke Kansen Alliantie er voor jou, je vindt hen hier. Benieuwd naar wat de regocoördinatoren drijft? Lees hier het verhaal van Çağrı Ekmen, regiocoördinator Noord-Brabant en een gedeelte van Gelderland.
  • Wil je deelnemen aan een bijeenkomst, iets organiseren of heb je een algemene vraag? Dan kun je contact opnemen met rijkeschooldag@minocw.nl
  • Uitwisselen met andere coalities? Dat kan op de speciale deelnemerspagina op LinkedIn, meld je hier aan.
  • Niks missen? Meld je dan via rijkeschooldag@minocw.nl aan voor de nieuwsbrief. Of volg ons op LinkedIn. Er is ook een speciale LinkedIn-pagina voor deelnemers.