Interventie Arnhem: Academy for Community and Talent

De Academy for Community and Talent (ACT) kijkt op een andere manier naar onderwijs. Er wordt niet gewerkt volgens de standaard manieren. Het onderwijs wordt aangepast aan de studenten. Wat willen zij leren en wat hebben zij in de praktijk nodig? 

Kinderen moeten uitgroeien tot gelukkige, succesvolle en vaardige volwassenen

Eigen leerdoel

Afgelopen september zijn zestig leerlingen op de Arnhemse ACT gestart. De leerlingen komen van de middelbare school, het mbo en hbo. Voor ieder van hen is een apart programma:

Voorbereidingsprogramma

Twintig middelbare scholieren vanaf 15 jaar kunnen meedoen met de voorbereidingsklas. In deze klas worden de leerlingen voorbereid op een studie op het mbo of hbo. Zij krijgen zowel les uit studieboeken, als in de praktijk. Zo ontdekken ze hun talenten, interesses en mogelijkheden. 

Onderwijs op maat

Studenten van mbo niveau 2, 3 of 4 krijgen les op hun eigen niveau. De lessen worden aangepast op de praktijk, bijvoorbeeld op de zorg. Zo krijgen de studenten een realistisch beeld van hun toekomstige baan en weten ze waar ze voor kiezen.

Super minor

Voor hbo-studenten die extra gemotiveerd zijn, biedt de ACT de super minor. Dit is een combinatie van lessen en een stage. Studenten die meer uitdaging zoeken blijven op deze manier uitgedaagd en ontdekken welke richting ze op willen. 

De jongeren bepalen zelf hoe en wanneer ze leren. Daarom is de school ook ’s avonds en in het weekend open. 

Initiatief Arnhem academy for community and talent

Grote dromen

Organisator Hanno Ambaum heeft grote toekomstdromen: “Over vijf jaar zijn er veel meer ACT’s in verschillende steden”. Volgens hem moet de aandacht in het onderwijs meer liggen op vaardigheden dan op kennis. “Wat moet je kúnnen om in de maatschappij mee te draaien?”

Contact

Hanno Ambaum, onderwijsmaker en initiatiefnemer ACT, (hanno@deonderwijsmaker.nl, 06 48 66 50 06, Akkerwindestraat 71-10, 6832 CV Arnhem)