Interventie Súdwest-Fryslân: Jongeren laten zien hoe je succesvol kunt zijn in deze maatschappij

“Een goede stratenmaker is net zo belangrijk als een goede rechter. Kinderen moeten vooral weten wat er allemaal mogelijk is”, zegt coördinator van de Weekendschool Súdwest-Fryslân Koos Pot. “We gaan bijvoorbeeld op bezoek bij de rechtbank en het ziekenhuis. Daar vertellen medewerkers met een twinkeling in hun ogen over hun beroep, of dat nu secretaresse, advocaat of kinderarts is.”

Aan de slag

Zeven jaar geleden richtte Pot de Weekendschool in Leeuwarden op, twee jaar geleden deed ze hetzelfde in Franeker. Inmiddels is het eerste jaar in Súdwest-Fryslân succesvol afgerond. “Er hadden zich 38 kinderen tussen de 10 en 14 jaar aangemeld van vijf basisscholen in de omgeving. We hadden plek voor 25 kinderen. Het was fantastisch! Na de zomer starten we met een tweede Weekendschool in het inspirerende Jopie Huisman Museum in Workum, aangezien Sneek voor sommige kinderen best ver is.”

Weekendschool Studio

Bovendien start ze met een nieuwe, speciale editie van de Weekendschool: de Weekendschool Studio in Sneek. “Deze weekendschool is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die het om de een of andere reden moeilijk hebben. Ze zitten thuis, zijn statushouders uit de internationale schakelklas die in het weekend graag wat willen doen of hebben geen fijne thuissituatie. De aanpak is breder dan de reguliere Weekendschool. Wij willen de jongeren laten zien hoe je succesvol kunt zijn in deze maatschappij. Het draait om sociale vaardigheden, weerbaarheid, gebruiken en om mogelijke beroepen. We hopen dat de Studio hen helpt hun horizon te verbreden en school een positievere lading te geven. We starten meteen in september, aansluitend op Sneek Zomerkans, een zomerschool van twee weken.”

Ambitie

Naast deze uitbreidingen is de stichting aan het kijken voor uitbreiding van een Weekendschool Studio in Bolsward. “Onze stichting en de gemeente zijn heel enthousiast. De ambitie van de gemeente vult die van ons goed aan. Ik heb er zin in! Ik hoorde dat een Hindoestaans meisje dat meedeed aan de eerste Weekendschool haar hart volgt richting het recht. Zij is van vmbo-t via havo nu gestart met de opleiding hbo Rechten. Dan weet je waar je het voor doet.”

Contact

Koos Pot

Coördinator Weekendschool Súdwest-Fryslân

E: koos@weekendschoolswf.frl

T: 06 12 16 16 10