Interventie Eemsdelta: Ontwikkelagenda

Eemsdelta gaat in Noord-Groningen aan de slag met de ambities van jongeren. Hun ambities zijn vaak laag, en de jongeren met meer ambities vertrekken uit de regio. De ontwikkelagenda moet daar verandering in brengen.

We willen voorop lopen met skills als ICT en samenwerking

De ontwikkelagenda wil jongeren voorbereiden op en enthousiast maken voor hun toekomst. Er zijn verschillende initiatieven bedacht, zowel voor leerlingen van de basisschool, middelbare school als het mbo.

Eemsdelta initiatief ontwikkelagenda

Leraar als coach

Leraren op de basisschool krijgen een training in het voeren van ambitiegesprekken. Tijdens zo’n gesprek worden de ambities en dromen van een leerling besproken. Hoe kunnen zij hier in de praktijk mee aan de slag?

Loopbaanoriëntatie

Eemsdelta gaat meer aandacht besteden aan loopbaanoriëntatie. Dat houdt in dat middelbare scholieren verschillende beroepen leren kennen. Zo krijgen ze een goed beeld van de mogelijkheden die ze hebben en ontdekken ze wat ze later willen worden.

IT

In de toekomst komen er veel banen binnen de ICT bij. Denk aan software-ontwikkelaars of functioneel beheerders. Om jongeren hier enthousiast voor te maken, worden werknemers uit de praktijk uitgenodigd om meer over hun beroep te vertellen. Deze gastlessen worden gegeven op middelbare scholen en het mbo.

Toekomstgericht opleiden

Op de middelbare school en op het mbo wil de alliantie leerlingen meer gaan voorbereiden op een baan. Naast vakken als wiskunde en Nederlands, worden er ook meer praktische vakken gegeven. Denk bijvoorbeeld aan technische vakken.

Contact

Annelot Wagenaar (awagenaar@ebgn.nl)