Aflevering 3 - Positieve Prikkels

Het bespelen van een muziekinstrument, lid zijn van een sportvereniging of meedoen met andere buitenschoolse activiteiten. Het zijn bedrijvigheden die voor veel kinderen vanzelfsprekend lijken, maar lang niet elk kind heeft vanuit huis de middelen om zich na school te blijven ontwikkelen. In deze aflevering wordt onderzocht welke positieve prikkels bijdragen aan kansengelijkheid.

Positieve prikkels

In de derde aflevering van 'Ieder Talent Telt' brengt Allard Amelink in kaart welke buitenschoolse activiteiten in de eerste levensjaren van een kind bijdragen aan kansengelijkheid. Kansengelijkheid is enorm afhankelijk van de sociaaleconomische status van de ouder of opvoeder. Niet iedereen heeft de juiste middelen om de kinderen te voorzien van 'positieve prikkels'. Want wat kinderen vaak nodig hebben is iemand die hun talent ziet en helpt om een manier te vinden om het talent te uiten. Met het gevoel dat iemand in je gelooft, ontwikkel je zelfvertrouwen om kansen te grijpen. Daarom moet er vaak ongelijk geïnvesteerd worden om kansengelijkheid mogelijk te maken.

In deze aflevering gaat Allard in gesprek met Carine Bloemhoff, Cagri Ekmen, Ufuk Kahya, Eddie Denessen, Yolande de Beer, Cees Kom en Koos Pot over ouderbetrokkenheid, sociaaleconomische status van ouders en Talentklassen.

Links naar podcast

De sprekers in deze aflevering

Carine Bloemhoff

Carine Bloemhoff

Carine Bloemhoff is sinds 2019 wethouder van de gemeente Groningen. Naast onderwijs heeft Carine ook werk en participatie, arbeidsmarktbeleid en accomodatiebeleid in haar portefeuille. Haar politieke drijfveer is ervoor te zorgen dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen in het leven, ongeacht in welk gezin het kind wordt geboren.

Cagri Ekmen

Cagri Ekmen

Cagri Ekmen is consultant openbaar bestuur bij Berenschot. Eerder was hij lid van de GKA Jongerenraad Hij is een stapellaar die via het vmbo, mbo en hbo uiteindelijk een master diploma heeft behaald.

Ufuk Kahya

Ufuk Kahya

Ufuk Kahya is sinds 2018 wethouder in Den bosch. Hij heeft Duurzame mobiliteit, talentontwikkeling en Welzijn in zijn portefeuille. Eerder heeft hij als coach in het onderwijs gewerkt en heeft hij zich ingezet voor mensenrechtenprojecten in zowel binnen als buitenland.

Eddie Denessen

Eddie Denessen

Hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en hoofddocent Onderwijskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Eddie Denessen is gespecialiseerd in onderzoeksgebieden die gerelateerd zijn aan kansenongelijkheid in het onderwijs. 

Yolande de Beer

Yolande de Beer

Yolande de Beer is directrice van de scholengroep LMC-VO van Het Lyceum Rotterdam en voormalig voorzitter van de algemene directie van het Rotterdamse Marnix Gymnasium.

Cees Kom 2

Cees Kom

Cees Kom was tot voor kort rector a.i. bij het Rotterdamse Marnix Gymnasium, waar hij in de acht jaar daarvoor al werkzaam was als docent geschiedenis, afdelingsleider en lid algemene directie

Koos Pot

Koos Pot

Koos Pot is leider en oprichter van de Weekendschool in Sudwest-Fryslan. Daarnaast is zij sociaal ontwikkelaar met ruime ervaring in onderwijs, sociaal domein en commerciële organisaties.