Aflevering 1 - Een woud aan factoren

Kansengelijkheid is de laatste jaren een veel besproken onderwerp, maar wat houdt het precies in en waar ligt de oorzaak? In de eerste aflevering van 'Ieder Talent Telt' neemt podcastmaker Allard Amelink ons mee in zijn zoektocht naar wat kansengelijkheid inhoudt. Al snel verdwaalt hij in een woud aan factoren. 

Een woud aan factoren

De wijk waarin je opgroeit, de school waar je onderwijs volgt en het gezin waarin je wordt groot gebracht; het zijn allemaal elementen die invloed hebben op de kansen die je krijgt in het leven. En dan spelen natuurlijk ook nog de genen mee, die je meekrijgt van je ouders. In de eerste aflevering van 'Ieder Talent Telt' start Allard zijn zoektocht op de middelbare school waar hij zelf destijds naar toe ging: het Marnix Gymnasium in Rotterdam. Toen Allard eindexamen deed, waren er niet veel kinderen met een migratieachtergrond op het gymnasium. In deze aflevering gaat hij in gesprek met Cees Kom en Yolande de Beer, twee oud directieleden van het Marnix Gymnasium, om uit te vinden waarom leerlingen met een migratieachtergrond inmiddels wél de weg weten te vinden naar deze school. Al snel blijkt dat migratieachtergrond niet veel invloed heeft op kansengelijkheid.

Links naar podcast

Relevante artikelen

De sprekers in deze aflevering

Cees Kom 2

Cees Kom

Cees Kom was tot voor kort rector a.i. bij het Rotterdamse Marnix Gymnasium, waar hij in de acht jaar daarvoor al werkzaam was als docent geschiedenis, afdelingsleider en lid algemene directie

Yolande de Beer

Yolande de Beer

Yolande de Beer is directrice van de scholengroep LMC-VO van Het Lyceum Rotterdam en voormalig voorzitter van de algemene directie van het Rotterdamse Marnix Gymnasium.

Bastian Ravesteijn 2

Bastian Ravesteijn

Bastian Ravesteijn is universitair docent toepaste economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en houdt zich onder meer bezig met (on)gelijke kansen in het onderwijs. Bastian vertelt in deze aflevering ook over de mede door hem ontwikkelde website kansenkaart.nl.

Yvonne Stegen

Yvonne Stegen

Yvonne Stegen is directrice Kindcentrum Manjefiek in Maastricht. Zij spreekt onder meer over de impact van het opgroeien in een eenoudergezin.

Inge de Wolf 2

Inge de Wolf

Inge de Wolf is directeur van de Academische Werkplaats Onderwijskwaliteit. Ook werkt Inge als strategisch inspecteur bij de onderwijsinspectie, is zij hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en werkt ze regelmatig voor de WorldBank en OECD. Inge vertelt over hoe het staat met kansengelijkheid in Nederland.

Jelle Jolles 2

Jelle Jolles

Jelle Jolles is hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is expert op het gebied van ontwikkeling en ontplooiing van jeugdigen en om het cognitief presteren bij volwassenen en ouderen. Hij is auteur van onder meer ‘Het Tienerbrein’ en ‘Leer je kind kennen’.

Ahmed Marcouch

Ahmed Marcouch

Burgemeester van Arnhem. Voormalig Kamerlid en Stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Slotervaart. Burgemeester Marcouch vertelt over hoe kansengelijkheid ook onlosmakelijk verbonden in met armoede.