Aflevering 2 - De basis op orde

De piramide van Maslow zet de basale menselijke behoeften op een rijtje. Aan de basis staat eten, drinken, een dak boven je hoofd, veiligheid. In deze tweede aflevering van Ieder Talent Telt verkent Allard hoe belangrijk een solide basis is en wat we kunnen doen als een kind die basis van huis uit niet meekrijgt.

De basis op orde

De piramide van Maslow zet de basale menselijke behoeften op een rijtje. Aan de basis staat eten, drinken, een dak boven je hoofd, veiligheid. En die basis is nodig om tot de hogere waarden in de piramide te komen, zoals zelfontplooiing. Voor heel veel kinderen geldt dat die basis niet op orde is. Ze komen op school met honger, slapen niet goed, vinden thuis geen rustige of veilige plek, lijden onder de stress die hun ouders hebben. En kom dan maar eens aan leren toe.

In deze tweede aflevering van Ieder Talent Telt verkent Allard hoe belangrijk een solide basis is en wat we kunnen doen als een kind die basis van huis uit niet meekrijgt.

Links naar podcast

De sprekers in deze aflevering

Ahmed Marcouch

Ahmed Marcouch

Burgemeester van Arnhem. Voormalig Kamerlid en Stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Slotervaart. Burgemeester Marcouch vertelt over hoe kansengelijkheid ook onlosmakelijk verbonden in met armoede.

Eddie Denessen

Eddie Denessen

Hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en hoofddocent Onderwijskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Eddie Denessen is gespecialiseerd in onderzoeksgebieden die gerelateerd zijn aan kansenongelijkheid in het onderwijs. 

Jordy Clemens

Jordy Clemens

Heeft als leraar Geschiedenis les gegeven op verschillende scholen. Uiteindelijk is hij voor de SP in de Tweede Kamer gaan werken als beleidsmedewerker Onderwijs. Op 27 jarige leeftijd is hij wethouder geworden in Heerlen met als portefeuille Integraal Jeugdbeleid, Onderwijs, Cultureel Erfgoed en Duurzaamheid.

Jelle Jolles 2

Jelle Jolles

Jelle Jolles is hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is expert op het gebied van ontwikkeling en ontplooiing van jeugdigen en om het cognitief presteren bij volwassenen en ouderen. Hij is auteur van onder meer ‘Het Tienerbrein’ en ‘Leer je kind kennen’.

Yvonne Stegen

Yvonne Stegen

Yvonne Stegen is directrice Kindcentrum Manjefiek in Maastricht. Zij spreekt onder meer over de impact van het opgroeien in een eenoudergezin.

Abdelhamid Idrissi

Abdelhamid Idrissi

Oprichter van Studiezalen waarmee hij zich inzet om kansengelijkheid te stimuleren. Hiervoor ontving hij in 2021 de Publieksprijs van de Nieuw Amsterdam Prijzen en werd hij in 2019 Amsterdammer van het jaar. Ook is hij benoemd tot Professor of Practice Diversiteit en Inclusie bij de Hogeschool van Amsterdam.

Inge de Wolf 2

Inge de Wolf

Inge de Wolf is directeur van de Academische Werkplaats Onderwijskwaliteit. Ook werkt Inge als strategisch inspecteur bij de onderwijsinspectie, is zij hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en werkt ze regelmatig voor de WorldBank en OECD. Inge vertelt over hoe het staat met kansengelijkheid in Nederland.