Platform Urban Education 070 schakelt tussen culturen in de klas

Hoe zorg je ervoor dat jongeren in een grootstedelijke context de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen binnen het onderwijs? Jeroen Bos, rector van het Rijswijks Lyceum & Van Vredenburch College (Stichting
VO Haaglanden), startte anderhalf jaar geleden een professionaliseringstraject op zijn scholen. “Alleen al de bewustwording van docenten dat een leerling zich in drie verschillende culturen bevindt, helpt.”

Geschreven door
Wouter
Op oktober 10, 2018

Aan de slag

Veel jongeren moeten leren schakelen tussen de traditionele thuis-cultuur, de cultuur op straat en die op school. Dat blijkt uit onderzoek van Iliass El Hadioui, wetenschappelijk docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en is te zien in Rijswijk. “Via interventies van coaches, collega-docenten in de klas, en het bespreken van ervaringen, leren docenten en schoolleiding problemen te herkennen en ermee om te gaan. Belangrijk daarbij is dat we één duidelijke lijn trekken in hoe we willen dat leerlingen zich gedragen. Bovendien herkennen docenten steeds beter de zogenaamde tipping points: momenten waarop de straatcultuur de klas binnen dreigt te komen.”

Gedurende het traject besefte Bos dat hij niet de enige in de regio is met deze uitdaging. Daarom zette hij met het Edith Stein College, het Segbroek College en twee basisscholen van ‘De Haagse Scholen’ het Platform Urban Education 070 op. Doel hiervan is om kennis, ervaringen en inzichten te delen en (gezamenlijke) werkwijzen te ontwikkelen. Het platform ontvangt hiervoor subsidie van de Gelijke Kansen Alliantie. “Met onze ervaring en resultaten kan ik hen op weg helpen.”

 

Ambitie

Bos wil de schoolcultuur en het pedagogisch klimaat verder verbeteren. “Ruim twee jaar geleden scoorden we laag op deze punten in een tevredenheidsonderzoek onder leerlingen, ouders en docenten. Inmiddels is een duidelijke verbetering te zien, en we zijn nog maar pas begonnen. We delen onze bevindingen graag met andere scholen, zodat zij er ook hun voordeel mee kunnen doen.”

 

Meer weten?

Jeroen Bos, rector
bsj@rijswijkslyceum.nl
www.rijswijkslyceum.nl
T: 070 3364 990