Wat doet de Gelijke Kansen Alliantie?

Kinderen met dezelfde talenten hebben recht op gelijke kansen. Ieder kind moet zich volledig kunnen ontplooien, ongeacht zijn of haar achtergrond, het opleidingsniveau van zijn of haar ouders of hun financiële middelen.

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het helaas nog steeds niet. Kinderen en jongeren met dezelfde talenten dragen hun hele schoolperiode de gevolgen van ongelijke kansen met zich mee. Dat is maatschappelijk onaanvaardbaar en een verspilling van talent.

Om kansengelijkheid te creëren wordt gevraagd om nog meer samenwerking dan er al is: leraren in het onderwijs, ouders, en coaches kunnen het niet alleen. Vooruitgang begint met samenkomen. Op initiatief van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is daarom in oktober 2016 de Gelijke Kansen Alliantie gelanceerd.

De Gelijke Kansen Alliantie is een beweging die zich inzet voor het bevorderen van kansengelijkheid in het onderwijs. De Alliantie stimuleert het formuleren van ambities, biedt een platform om kennis te delen en verstevigt de samenwerking van betrokken partijen. Het is een startpunt voor een structureel netwerk van lokale, regionale en landelijke initiatieven om gelijke kansen voor alle kinderen en jongeren in Nederland vooruit te helpen.

Het team van de Gelijke Kansen Alliantie bestaat onder andere uit een team van vijf regio-coördinatoren, die zich verspreid over het hele land inzetten om met gemeenten in gesprek te gaan, ze te activeren en ze te verbinden met elkaar en andere lokale spelers.

Daarnaast biedt de Alliantie een podium voor initiatieven die zich inzetten voor Gelijke Kansen. Concrete voorbeelden kunnen dienen als inspiratie voor gemeenten en andere partijen. Zo kunnen we van elkaar leren en samen verder komen.

De resultaten van anderhalf jaar Gelijke Kansen Alliantie zijn samengevat in het onderstaande filmpje.

Laatste blogs