Mee met regiocoördinator Peter van Moort naar Fryshuset in Stockholm

In deze fotoreportage neemt regiocoördinator Peter van Moort ons mee naar Stockholm. Hier bezoekt hij Fryshuset. Dit bijzondere Zweedse project biedt jongeren de kans hun talenten optimaal te benutten.

Peter is een van de regiocoördinatoren van het programma Gelijke Kansen. Waar  de gemeente Arnhem aan deelneemt. Samen met vertegenwoordiger van deze gemeente, de provincie Gelderland en lokale organisaties bekeek Peter of dit succesvolle concept interessant is voor de aanpak van Arnhem.

Fryshuset

Fryshuset is een Zweedse non-profit organisatie die zich inzet voor jongeren die buiten de boot (dreigen) te vallen. Ze ontwikkelen diverse projecten op het gebied van onderwijs, cultuur, sport, werk en ondernemerschap. Onder andere op hun eigen scholen en in wijken van grote steden . Fryshuset stelt jongeren in staat om de wereld te veranderen door hun talenten te ontwikkelen en in te zetten. Een initiatief als Fryshuset bevordert gelijke kansen voor kwetsbare jongeren.

Fryshuset Stockholm

Uniek, industrieel gebouw

We beginnen het bezoek met een rondleiding door het unieke gebouw in een sobere industriële stijl. Het gebouw biedt jongeren een groot aantal mogelijkheden om hun talenten te ontwikkelen. Niet alleen door regulier onderwijs in de vorm van lessen te geven, maar ook door andere activiteiten aan te bieden op het gebied van dans, muziek en sport.

Symbool maatschappelijk ondernemerschap en religie Fryshuset Stockholm

Iedereen is welkom

Tijdens de rondleiding lopen we door de basketbalzaal van het gebouw met dit prachtige raam. Ik raak geïnspireerd door de symbolen in het raam van alle belangrijke wereldreligies. Fryshuset is voor iedereen toegankelijk, ongeacht iemands geloofsovertuigingen. Dit open karakter komt terug in deze symbolen.

Presentatie Fryshuset-medewerkers

Passie, verschil maken en actief leiderschap

Vervolgens luisteren we naar interessante presentaties van Fryshuset-medewerkers. Ik merk dat de waarden passie, verschil maken en actief leiderschap hoog in het vaandel staan. Vanuit deze waarden worden jongeren begeleid naar een geschikte opleiding en een plek op de arbeidsmarkt.

Om zich goed te kunnen ontwikkelen, hebben jongeren actief leiderschap en sociaal en maatschappelijk ondernemerschap nodig . Vooral op het terrein van maatschappelijk ondernemen is Zweden goed ontwikkeld.

Docent Fryshuset Stockholm

Docenten die het verschil maken

Ik maak kennis met de docenten van Fryshuset. Dit zijn de mensen die hier het verschil maken. Zo heb ik een fitnessdocent gesproken, die door zijn eigen jeugdervaringen weet wat jongeren beweegt. Hij heeft zich dankzij Fryshuset kunnen ontwikkelen en geeft deze kennis nu door. Door samen te sporten met de jongeren, zorgt hij ervoor dat ze gezond blijven. Ik zie dat de jongeren de docent als een voorbeeld zien.

Skatebord les bij Fryshuset Stockholm

Walhalla voor sporters

Naast reguliere vakken kunnen de jongeren onder andere sportlessen volgen. Zo kunnen ze basketballes krijgen, of hun (soms halsbrekende) toeren verbeteren op hun skateboard. Voor sporters is Fryshuset een waar walhalla!

Presentatie Peter van Moort bij Fryshuset in Stockholm

GKA & Fryshuset

Ter afsluiting geef ik een presentatie over de Gelijke Kansen Alliantie aan de medewerkers en de directeur van Fryshuset. Ik vertel over onze ambities en hoe we samenwerking tussen de drie leefwerelden (thuis, school en omgeving) aanmoedigen. Ook vertel ik dat we onderzoek op het gebied van gelijke kansen bevorderen.

De 'Fryshuset-way'

Het is voor alle deelnemers een inspirerend werkbezoek geweest. Als vertegenwoordigers van het ministerie van OCW, de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland zijn we enthousiast over de ‘Fryshuset-way’. De werkwijze van Fryshuset, die in Zweden succesvol is gebleken, kan ook voor de Nederlandse situatie waarde hebben.

Het is nu aan lokale partijen in Arnhem om hun enthousiasme om te zetten in concrete acties. Als regiocoördinator draag ik daar graag aan bij!

Meer weten?

Wilt u meer over Fryshuset weten? Neem dan contact op met regiocoördinator Peter van Moort.