Toen de school openging, kregen we vooral veel toetsen om te kijken hoe we ervoor stonden.

De zon breekt eindelijk door en daarmee is het aftellen naar de zomervakantie begonnen. Voor de groepachters extra spannend, want na de zomervakantie beginnen zij op een nieuwe school. Nu alle toetsen erop zitten, worden de etuis en schriften steeds vaker ingeruild voor bordspelletjes en een potje voetbal. Een contrast met hoe het een aantal maanden geleden ging vanwege het thuisonderwijs. Zijn de leerlingen inmiddels alweer een beetje gewend aan de fysieke lessen? We vroegen het Thirsa (12).

Thirsa uit Drenthe
Beeld: ©GKA

Hee Thirsa, vertel eens waar je vandaan komt?
Hoi! Ik woon in Hollandscheveld, dat is een dorp in Hoogeveen, in de provincie Drenthe. Ik zit op OBS Oostenbrink.

Hoe ging school om met corona?
Onze school heeft het streng en serieus opgepakt. Dat vond ik goed, want op die manier hebben ze het wel heel lang buiten de deuren weten te houden. Niemand uit mijn klas is ziek geweest. Ook naar de leerlingen toe was het goed geregeld, kinderen die bijvoorbeeld geen laptop thuis hadden, kregen er eentje van school. 

“We kregen ’s ochtends uitleg en de meester was de rest van de dag beschikbaar voor vragen.”


En het thuis les krijgen, hoe ging dat?
Ook dat was goed geregeld. We kregen ’s ochtends uitleg en de meester was de rest van de dag beschikbaar voor vragen. Af en toe hadden we wel wat storingen met de apparatuur, dat maakte het soms wel lastig.


Beviel het misschien stiekem?
Nee, totaal niet. Ondanks het goed geregeld was, vond ik het wel heel moeilijk om mij te concentreren. Je wordt heel snel lui van les thuis, want je hebt minder contact met klasgenoten en ook geen gym. Elke donderdag kregen we wel een filmpje met sportoefeningen om thuis te doen, maar dat is toch heel anders dan dat je echt gaat sporten.


Dus je was uiteindelijk wel blij dat je weer naar school kon?
Ja! Maar ik vond het wel heel erg wennen en ook een beetje zwaar. Ik wilde vooral weer leuke dingen doen met mijn klasgenoten, maar toen we op school kwamen moesten we de eerste paar weken vooral veel toetsen maken om te kijken wat onze achterstand was. Soms kregen we wel twee toetsen op een dag. Het was fijner geweest als we eerst weer een beetje konden wennen.

“Toen de school open ging kregen we vooral veel toetsen om te kijken hoe we ervoor stonden.”


Dat klinkt zwaar, is dat momenteel wat minder?
Ja, dat was vooral in de eerste weken toen school weer openging. Nu hebben we natuurlijk de Cito- en eindtoets gehad, dus het moeilijkste zit erop. We hebben nu nog wat lessen Engels, spelling en rekenen en doen vooral ’s middags meer leuke dingen. 


Toen de school weer openging kregen jullie ook bezoek van Soufiane Touzani. Hoe was dat?
Ik vond het echt heel leuk en leerzaam! Ik kende hem eerst niet, maar mijn zusje wel. Zijn les duurde een paar uur, maar hij heeft ons veel geleerd. Hij leerde ons dat je altijd je best moet doen en respect moet hebben voor anderen. Mijn klas kan af en toe best wel druk zijn, maar sinds zijn bezoek is het wat rustiger geworden. Ook leerde hij mij wat minder zenuwachtig te zijn voor de Cito-toets.

“Mijn klas is af en toe best druk, maar sinds Touzani zijn bezoek is het wat rustiger geworden.”


En lukte het om minder zenuwachtig te zijn voor de Cito-toets?
Ja, dat lukte! Ik was de week voor de toets echt heel zenuwachtig. Zelfs diezelfde ochtend nog. Maar toen ik in de klas kwam en dacht aan het advies, waren die zenuwen minder geworden.


Over een paar weken heb je vakantie en daarna ga je naar de middelbare school. Heb je daar al een beetje zin in?
Ja! Ik heb er heel veel zin in en ben er ook echt aan toe. Een nieuw spannend hoofdstuk na een gek jaar. Binnenkort ga ik mijn klas en mentor ontmoeten, dus ik ben heel erg benieuwd. Binnenkort ga ik mijn schoolspullen kopen, dus dan ben ik er helemaal klaar voor!


De oversteek in coronatijd: van groep 8 naar de middelbare school
Het interview met Thirsa is onderdeel van de campagne ‘De oversteek in coronatijd: van groep 8 naar de middelbare school’. De overgang van de basisschool (po) naar de middelbare school (vo) is een spannende tijd voor zowel groep achters als ouders. Het klaarstomen voor een nieuwe school met een nieuwe klas, terwijl je afscheid neemt van je oude vertrouwde omgeving. Door de coronacrisis is deze overgang alleen maar spannender geworden; leerlingen krijgen in de laatste fase van de basisschool te maken met thuisonderwijs en moeten hun keuze voor de middelbare school baseren op een online video. De komende tijd gaan wij in gesprek met verschillende groepachters uit alle twaalf provincies over hoe zij de oversteek naar de middelbare school momenteel ervaren.