Je moet schoolwerk inhalen terwijl je ook nog eens nieuwe lesstof aan het leren bent. Dat was best lastig.

De meivakantie ligt achter ons en de uitslagen van de eindtoets druppelen binnen. Nu er steeds meer versoepelingen komen, lijkt de periode van thuisonderwijs ver achter ons te liggen. Toch heeft de lockdown haar stempel achtergelaten op het onderwijs en wordt er gesproken over achterstanden. Wij waren vooral benieuwd hoe de kinderen dit zelf ervaren. We gingen dit keer in gesprek met Mika (12)

Foto Mika
Beeld: ©GKA

Hey Mika! Waar kom jij vandaan?
Hallo! Ik woon in Winschoten, een plaats in de provincie Groningen. Ik zit in groep 8 van OBS de Waterlelie.

Een noorderling! Heb je ook nog hobby’s Mika?
Ik ben heel graag buiten! Achter ons huis is een groot weiland met dijken en daar spelen veel kinderen. Ik ga daar altijd naar toe met mijn twee beste vrienden die in dezelfde klas zitten als ik.

Is het inmiddels weer een beetje normaal in je klas? Of worden er nog steeds maatregelen getroffen?
We moeten ons houden aan de standaard dingen, dus afstand van elkaar houden op de gang en thuisblijven wanneer je klachten hebt. De lestijden voor groep 1 t/m 6 zijn veranderd waardoor zij nu alles een kwartiertje later doen. Dat heeft de school gedaan zodat niet iedereen tegelijk op het plein aankomt en door het gebouw loopt. Ik vind het goed dat ze het zo aanpakken, want ik heb tijdens de lockdown zelf corona gehad.

Dat hoor je niet vaak onder kinderen, heb je er flink last van gehad?
Ik ben goed ziek geweest inderdaad, zeker twee weken dat ik op bed heb gelegen. Iedereen denkt vooral dat ouderen er ziek van kunnen zijn, maar dat betekent niet dat kinderen helemaal geen kans hebben om ziek te worden. Toen ik weer beter was, had ik nog steeds een tijd last van mijn conditie.

“Iedereen denkt vooral dat ouderen er ziek van kunnen zijn, maar dat betekent niet dat kinderen helemaal geen kans hebben om ziek te worden.”

Hoe zat het met je klasgenoten? Waren die ook ziek?
Nee, ik was de enige. Maar thuis had iedereen het. Het is eigenlijk stom, want we waren juist bewust heel erg voorzichtig. Mijn moeder werkt in de zorg waar ze het van dichtbij meemaakt. Er waren veel mensen ziek hier in Winschoten, dus ik heb een tijdje ook niet binnen gespeeld bij vrienden. Ik wilde ook nog op bezoek bij mijn grootouders, dus ik heb mij goed aan de maatregelen gehouden. Maar het is toch op een manier binnen gekomen.

En hoe ging dat dan met het thuis les krijgen? Heb je iets kunnen doen?
Tijdens de lockdown heb ik veel verleiding gehad thuis, je ziet toch de PlayStation verderop staan. Ik miste ook echt mijn klasgenoten. Maar over het algemeen ging het thuisonderwijs wel goed, de meester had het goed geregeld. We kregen eerst uitleg en daarna konden we de hele dag vragen stellen aan hem. Alleen in de weken dat ik ziek was heb ik niet veel kunnen doen, daardoor had ik wel een achterstand.

Hoe merkte je die achterstand? En hoe ging school daarmee om?
Ik merkte toen ik weer terug was ik wat dingen had gemist. Met nieuwsbegrip en rekenen waren mijn klasgenoten al andere dingen aan het doen. Dat moet je dan inhalen terwijl je ook nog eens nieuwe lesstof aan het leren bent. Dat was best lastig. Ik heb toen best wat boeken moeten lezen, maar gelukkig kreeg ik veel hulp van meester Jeroen. Op mijn school hebben ze het best goed geregeld met corona. Kinderen die geen laptop hadden, kregen bijvoorbeeld ook een eigen chromebook.

“Je moet schoolwerk inhalen terwijl je ook nog eens nieuwe lesstof aan het leren bent. Dat was best lastig.”

Heeft dit effect gehad op jouw middelbare schooladvies?
Dat denk ik niet. Ik ga na de zomervakantie vmbo doen op het Dollard College. Binnenkort mogen we daar een les meedraaien, waarschijnlijk op school zelf en niet online. Daar ga ik dan ook mijn nieuwe klasgenoten ontmoeten. Twee meisjes uit groep 8 gaan naar dezelfde klas. Ik vind het een beetje spannend, maar nog niet heel erg.

Onlangs heeft Soufiane Touzani jullie voorbereid op de overgang, hoe was dat?
Ja echt heel vet! Ik ben fan van Touzani en had die dag gewoon buikpijn van de zenuwen. Ze hadden op school al gezegd dat hij langs zou komen en ik werd helemaal gek gemaakt. Hij zei dat we ons best moesten doen op school en het beste uit onszelf moesten halen. Toen hij dat zei heb ik de laatste weken op school wel iets beter mijn best gedaan. Binnenkort gaan we nog eens met hem praten, dus ik ben weer benieuwd wat hij gaat zeggen.

Staan er verder nog activiteiten gepland?
Ondanks we wat minder mogen, probeert school wel met andere dingen te komen. We gaan heel misschien een musical doen met een klein publiek, als dat mag. Het is nog de vraag of we op kamp gaan, naar de Kwartjesberg in Drenthe. Als dat niet door kan gaan, mogen we op school blijven slapen. Onze school regelt best veel activiteiten om er toch nog een leuk einde van te maken.

De oversteek in coronatijd: van groep 8 naar de middelbare school
Het interview met Mika is onderdeel van de campagne ‘De oversteek in coronatijd: van groep 8 naar de middelbare school’. De overgang van de basisschool (po) naar de middelbare school (vo) is een spannende tijd voor zowel groep achters als ouders. Het klaarstomen voor een nieuwe school met een nieuwe klas, terwijl je afscheid neemt van je oude vertrouwde omgeving. Door de coronacrisis is deze overgang alleen maar spannender geworden; leerlingen krijgen in de laatste fase van de basisschool te maken met thuisonderwijs en moeten hun keuze voor de middelbare school baseren op een online video. De komende tijd gaan wij in gesprek met verschillende groepachters uit alle twaalf provincies over hoe zij de oversteek naar de middelbare school momenteel ervaren.