Documentaire ‘Een wereld van verschil’ biedt bijzonder inkijkje in klaslokalen

Op vrijdag 6 november 2020 ging de documentaire ‘Een wereld van verschil’ in première. De productie laat bevlogen onderwijsprofessionals zien die dag in dag uit hun best doen om leerlingen te helpen in hun ontwikkeling in een soms weerbarstige praktijk. Samen met de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Utrecht, Nijmegen en Den Bosch heeft de Gelijke Kansen Alliantie (GKA) de productie mede mogelijk gemaakt.

Leraren in beeld die de hoofdrol zijn in de documentaire Een wereld van verschil

In de documentaire worden vier onderwijsprofessionals gevolgd: Lucienne Kandel (docent Engels op Huygens College in Amsterdam), Hans Wesseling (docent wiskunde op OSB Amsterdam), Ahmet Dikbas (burgerschapsdocent op ROC Albeda Rotterdam) en Cecilia Adriaanse (verzuimcoördinator op ROC Albeda Rotterdam). Naast de documentaire zijn er videoportretten en portretten in boekvorm gemaakt van andere leraren en schoolleiders. Centraal in dit project staan de uitdagingen van het lesgeven anno 2020. De GKA wil met de portretten en de documentaire leraren in de spotlights zetten. Leraren zijn misschien wel de belangrijkste actor in het creëren en bieden van kansen.

Talkshow met professionals

Naar aanleiding van de documentaire gaan professionals uit het onderwijs en vanuit overheden en wetenschap met elkaar in gesprek over thema’s als maatwerk, talentontwikkeling, positieve feedback, culturele sensitiviteit en burgerschapsvorming. De presentatie is in handen van GKA-ambassadeur Abdelkader Benali. Tijdens de eerste talkshow werd een videoboodschap van minister Slob getoond en was Afke van Rijn, coördinerend directeur Gelijke Kansen, te gast. Zij was onder de indruk van de documentaire: “Je ziet het belang weer van mensenwerk, als je kijkt naar de docenten en de band die ze aangaan met hun leerlingen en wat ze voor elkaar krijgen.”

Professionalisering leraren is belangrijk thema vanuit de GKA

Hoe kun je samen ervoor zorgen dat elk leerling gelijke kansen krijgt? Afke van Rijn beaamt dat de leraar de kern is: “Vanuit de GKA is de Community Urban Education (CUE) opgezet. Een community waar leraren in stappen, een professionaliseringstraject volgen en elkaar helpen. De verbinding blijven maken met leerlingen is niet voor elke leraar even makkelijk.”

Talkshow bijwonen of documentaire zien?

Gedurende verschillende talkshows passeren verschillende onderwerpen en perspectieven de revue. Iedereen kan na aanmelding de talkshow live bijwonen. De documentaire is op dagen van de talkshow online te bekijken via deze link.

documentaire bekijken en de talkshow op die dag digitaal bijwonen. In de laatste talkshow blikt Abdelkader Benali, ondersteund door studenten en samen met docenten, wethouders en Monaim Benrida van de Gelijke Kansen Alliantie vooruit naar de toekomst:

  • 19 februari, 15.30 uur: Hoe verkleinen we de toegenomen kansenongelijkheid?

Alle eerdere talkshows zijn hier terug te kijken:

  • Vrijdag 6 november:  Hoe vergroten we kansen voor alle leerlingen?
  • Vrijdag 13 november: Hoe vergroten we de kans op een succesvol onderwijsproces?
  • Vrijdag 20 november: Hoe bereiden we leerlingen voor op de samenleving?
  • Maandag 23 november: Hoe zorgen docenten ervoor dat alle leerlingen zich gezien voelen?
  • Woensdag 2 december: Wat maakt lesgeven in de grote stad anders?
  • Donderdag 10 december: Welk onderwijs hebben leerlingen nodig voor hun toekomst?