Wereldkampioen Taekwondo Samira El Idrissi vlogt voor gelijke kansen

Wereldkampioen Taekwondo Samira El Idrissi is vlogger voor Gelijke Kansen. “Er gebeurt al veel om gelijke kansen te creëren. Die positieve voorbeelden wil ik in beeld brengen. Wat speelt er? Wat vinden jongeren ervan? Waar hebben zij behoefte aan? Met mijn vlogs wil ik anderen inspireren en enthousiasmeren om ook aan de slag te gaan.”

Samira's eerste vlog voor gelijke kansen in Hoogeveen
Beeld: ©Programma Gelijke Kansen

Een vechtsporter die achter de camera kruipt voor Gelijke Kansen, dat klinkt niet voor de hand liggend. En toch is het heel logisch. Samira El Idrissi helpt jongeren via haar onderneming La Forsa om hun weg te vinden in de maatschappij en hen te motiveren om dromen na te jagen. Ze biedt ondersteuning via meidengroepen, lessen op scholen en door het geven van individuele begeleiding. Bovendien vlogt ze over haar activiteiten via haar eigen social media kanalen. En nu brengt ze dus ook bijeenkomsten, initiatieven en thema’s van Gelijke Kansen in beeld.

Gezond leven

“Een verschil maken, dat kunnen we allemaal”, vindt El Idrissi. Ze is zo iemand die op een groepje jongeren afstapt om in gesprek te gaan wanneer er iets gebeurt dat niet kan. “Want als iedereen dat zou doen, zou de wereld er anders uitzien. Toen het Gelijke Kansen Programma me benaderde om als vlogger aan de slag te gaan, was ik meteen enthousiast. Ik sluit met mijn principes en passie voor een gezonde leefstijl en positieve mentaliteit goed aan bij waar de Gelijke Kansen Alliantie voor staat. Gezond leven is namelijk veel meer dan gezonder eten en sporten. Het betekent ook je best doen op school, contact hebben met je omgeving en bezig zijn met je positie en kansen in de maatschappij.”

Een plek vinden

Via de meidengroepen van La Forsa bereikt ze meiden die anders vaak buiten beeld blijven. “Ze zijn tussen de twaalf en twintig jaar, op een punt in hun leven dat ze belangrijke keuzes moeten maken. Een bewuste keuze, want er is al veel hulpverlening als het te laat is: opvang voor tienermoeders, woongroepen of maatschappelijke hulp. De meidengroepen zijn succesvol, maar misten een vervolg. Op verzoek van de meiden zelf ben ik daarom in gesprek met gemeente en bedrijven om een eerste La Forsa Huis op te zetten in Drachten. Hier kunnen meiden mijn trajecten volgen, sporten en deelnemen aan workshops en activiteiten. De drempel om binnen te stappen is lager dan in bijvoorbeeld een jongerencentrum of sportvereniging. Mijn doel is om in Drachten te beginnen en hopelijk nog meer La Forsa Huizen op te richten.”

Positief zelfbeeld

Op scholen praat ze met jongens en meisjes over thema’s die in hun leven spelen. “Denk aan hoe je een positiever zelfbeeld ontwikkelt, hoe je grenzen herkent en aangeeft waar die liggen. Hoe je omgaat met agressie, drugs en andere verleidingen. De overeenkomsten in thema’s met het Gelijke Kansen Programma zag ik tijdens de eerste bijeenkomst in Hoogeveen die ik vastlegde. Hoogeveen wil een kindvriendelijke gemeente worden. Ik bracht hun ideeën en reacties van jongeren in beeld.”

Samira El Idrissi

Samira El Idrissi volgde een studie European Studies en Business en Communicatie, is drievoudige Taekwondo-kampioen, en dochter van een Marokkaanse vader en Friese moeder. Bovendien is ze (rol)model, ambassadeur van Jongeren op gezond gewicht dat overgewicht onder kinderen tegengaat en aanjager van NL2025.