Een voorzet naar het middelbaar onderwijs: de coachlessen van Soufiane Touzani zijn begonnen!

Met open monden van verbazing en luid gejuich werd Soufiane Touzani afgelopen week in meerdere basisschoolgymzalen ontvangen. De groepachters zijn met stomheid geslagen wanneer blijkt dat de gastspreker een van hun grote helden is. Hij trapt af met de uitleg dat het leven er niet altijd zo uit ziet zoals op YouTube. Want een held word je niet zomaar.

Eerste lessen van Touzani
©GKA

Voor de meeste leerlingen is een uitleg niet nodig. Soufiane Touzani is freestyle voetballer en oprichter van online voetbalclub FC Straat. Deze week heeft Touzani verschillende scholen bezocht in onder andere Amsterdam, Deventer, Roermond, Amersfoort, Almere en Den Bosch. De leerlingen kunnen hun geluk niet op:

 “Ik denk de hele tijd dat ik naar een YouTube-video aan het kijken ben, dit kan toch niet echt gebeuren?”

De twee leerlingen die hem op mochten halen waren diep onder de indruk. Toen Soufiane ging nog even naar het toilet voordat hij zijn coachsessie begon, werd hij al fluisterend geïntroduceerd: “Touzani zit op de wc. In onze school!” Ook de leerkrachten kunnen hun enthousiasme niet bedwingen.

“Wow! Wat een rolmodel is dit voor onze leerlingen! Die kinderen zijn op dit moment de grootste bofkonten!”

Inspirerende verhalen

Touzani bezoekt de basisscholen niet voor een potje voetbal maar met een verhaal. Hij deelt zijn eigen ervaringen om kinderen juist dit uitdagende jaar te motiveren het beste uit zichzelf te halen. Zo coacht hij, namens de Gelijke Kansen Alliantie, twaalf groepen acht live, digitaal en via whatsapp naar de middelbare school. 11 van de 12 groepen die Touzani coacht maken deel uit van het programma IMC Basis van onze partner Stichting IMC Weekendschool.

“Het leven is niet alleen mooi. Je ziet op YouTube de shine, niet de pijn. Ik chill bij Cristiano Ronaldo thuis, maar dat komt niet vanzelf.” Niet zijn populariteit maar vooral zijn persoonlijke boodschap maakt Soufiane een ‘credible messenger’ voor deze klassen. Als kind kreeg hij te maken met een scheefgroeiende rug, waarop de arts hem vertelde een jaar niet te mogen voetballen. Hij liet zich niet kisten en kwalificeerde zichzelf tot pro hooghouden, want dat mocht nog wel. Uiteindelijk werd hij professioneel straatvoetballer en richtte hij een onderneming op. “In het begin had ik nog geen klanten en belde ik alle profclubs op of ik gratis op hun open dagen trucjes mocht komen doen. Een jaar later belden ze mij en kon ik er aan verdienen, het was een investering.”

"Alles wat er in je hoofd zit, pakt niemand je meer af. Hoe tof is dat?"

Touzani op de foto met kinderen
©GKA

Levenslessen van Touzani

Doelen stellen, geloven in jezelf en als het nodig is: omdenken. Het zijn levenslessen die de revue passeren in de lessen van Touzani. Hoe kies je vrienden? Hoe stel je doelen, hoe maak je keuzes? Allemaal onderwerpen waar ook deze leerlingen nu mee te maken hebben en waarbij Soufiane hen als rolmodel hopelijk een duwtje in de rug kan geven, in de richting van de middelbare school.

 “Toen ik het moeilijk had, heb ik het beste uit mijzelf gehaald. Dat wil ik kinderen leren, zodat zij zelf het verschil kunnen maken."

De komende tijd blijft Touzani de basisscholen bezoeken. Daarnaast blijft hij in contact staan met de leerlingen. Dit doet hij via online bijeenkomsten en WhatsApp, waar leerlingen én de school vragen kunnen blijven stellen. 

Meer weten over de samenwerking tussen Soufiane Touzani en de Gelijke Kanten Alliantie? Lees hier meer.