Thirza (28) over coaching bij 2GetThere

Thirza van der Zee (28) is coach bij 2GetThere. Samen met anderen coacht, inspireert en moedigt ze jongeren aan om een baan vinden of een studie te beginnen én af te maken. Inmiddels zijn er 1.750 jongeren aan een opleiding of baan geholpen. Daarnaast krijgt 95% van de coaches een reguliere baan als maatschappelijk werker.

Iedereen heeft kansen nodig

“Het was meteen duidelijk dat 2GetThere een speciale organisatie is. Ze keken niet alleen naar mijn opleiding of goede eigenschappen, maar ook naar mij als persoon. Na een lange zoektocht naar een baan was dit een opluchting. Deze persoonlijke manier van werken betekent veel voor de jongeren en de coaches. Dit spreekt de jongeren aan en zorgt voor een klik.”

Gelijkwaardig

"Als coach krijgen we veel vrijheid. Dat is prettig. Vanuit mijn studie was ik gewend aan veel regels, terwijl 2GetThere zegt: wees jezelf en doe het zoals jij denkt dat het moet. Daardoor heb ik geleerd om dicht bij de jongeren te staan, maar toch professionele afstand te bewaren. Daardoor kom je ‘echt’ over en ontstaat er een gelijkwaardige relatie. Van mens tot mens.”

Vechten voor een kans

“Mijn eerste jongere die ik heb gecoacht was het meest speciaal: Veronique. Ze is als kind uit Afrika gevlucht. In Nederland kreeg ze te maken met een nieuwe cultuur, opvangtehuizen en discriminatie.

“Door haar achtergrond was Veronique op meerdere scholen niet welkom. De scholen wilden het risico niet nemen. Toch zijn we samen keihard voor een plek gaan strijden. Bellen, mailen en langsgaan, net zolang tot ze een kans kreeg. Na enkele maanden is dit gelukt. Veronique studeert op dit moment voor Junior Marketing Manager. Daarnaast schrijft ze gedichten waarmee ze door het hele land optreedt. Ze is nu een sterke en creatieve vrouw. Ze toont haar talent, doordat haar omgeving vertrouwen in haar heeft.”

Gelijke kans voor iedereen

“Inmiddels heb ik 50 jongeren begeleid. De ervaring met Veronique, en anderen, had ik niet willen missen. Ik hoop bij iedereen een talent te ontdekken wat zij zelf nog niet zien. Het is namelijk heel belangrijk dat jongeren vertrouwen krijgen. Want de mens is sterk, maar iedereen heeft kansen nodig. Gelijke kansen.”