Bekijk de interactieve talkshowreeks 'Succesverhalen'

De Gelijke Kansen Alliantie (GKA) start met een nieuwe online talkshowreeks. In deze reeks lichten we elke maand een wetenschappelijk bewezen programma uit dat kansengelijkheid in het onderwijs bevordert. Elke talkshow bestaat uit 3 blokken: de introductie van het succesverhaal, het bespreken van de onderzoeksresultaten en een inkijkje in de praktijk. Tijdens de online talkshow kunnen kijkers live vragen stellen. Benieuwd naar de succesverhalen? Bekijk de talkshows hieronder!

Succesverhaal #1 van Rotterdam Vakmanstad: 'Doen-denken'

In de allereerste talkshow van de reeks 'Succesverhalen', praat presentator Geert Maarse over het programma 'Doen-denken' van Rotterdam Vakmanstad. Dit programma zet in op de verbinding tussen thuis, school en omgeving, met zowel aandacht voor de binnen- als buitenschoolse leefwereld van kinderen. Bij hem aan tafel schuiven aan: Rachid el Ousrouti (directeur van Vakmanstad), Annemiek Veen (senior onderzoeker van Gohnstamm Instituut) en Floris Noordhoff (Stichting De Verre Bergen). Samen praten zij met een schoolleider en oud-leerlingen van 'Doen-denken' over het programma.

GKA Interactieve talkshowreeks 'Succesverhalen' - Aflevering 1

Positieve bijdrage aan de ontwikkeling

Rotterdam Vakmanstad - ondersteund door Stichting De Verre Bergen - ontwikkelt lesprogramma's waarin gezondheid, duurzaamheid en talentontwikkeling centraal staan. Het programma 'Doen-denken' is een aanvullend lesprogramma voor basisscholen dat bestaat uit vijf leerlijnen: judo/aikido, koken, natuur, techniek en filosofie. Het doel van het programma is om een positieve bijdrage te leveren aan de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen, met een focus op mediawijsheid, ecowijsheid en welbevinden.

Het Kohnstamm instituut heeft onderzoek gedaan naar de effecten van dit programma. Duurzaam en gezond onderwijs als aanvulling op het reguliere lesaanbod, hoe werkt dat? Welk effect heeft dat op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen? En wat zijn de geleerde lessen uit dit onderzoek? Over deze en andere vragen gingen de tafelgasten in gesprek.

Leraar24.nl was ook aanwezig en schreef een artikel over succesverhalen. Lees het hier!