De Gelijke Kansen Alliantie (GKA) heeft bekendgemaakt welke vier nieuwe landelijke GKA-agenda’s in de periode 2025-2027 worden uitgevoerd: Taal & OudersFamilieschoolLesgeven vanuit Hoge Verwachtingen en Mondelinge Taalvaardigheid in de Kleuterklas. Met deze agenda’s investeert de GKA de komende jaren in duurzame netwerken van scholen die gezamenlijk werk maken van kansengelijkheid. De agenda’s lopen tot eind 2027.

Binnen elk thema gaan scholen en samenwerkingsverbanden aan de slag met het (door)ontwikkelen en uitvoeren van een bewezen of veelbelovende interventie, het opbouwen en delen van kennis en praktijkervaringen, en bouwen ze aan een stevig netwerk. De landelijke agenda’s zijn erop gericht om boven-schoolse samenwerking te stimuleren, kennisontwikkeling te versnellen en structurele impact te realiseren op thema’s die van groot belang zijn voor kansengelijkheid in het onderwijs.

I. Landelijke GKA-agenda Taal & Ouders
In deze agenda werken 24 basisscholen samen aan het verduurzamen van de aanpak Thuis in Taal, gericht op het versterken van de samenwerking tussen school en thuis in het belang van de taalontwikkeling van jonge kinderen. De scholen onderzoeken hoe deze aanpak, die eerder succesvol is ingezet, structureel geborgd kan worden. Er wordt ingezet op professionalisering van ouder-kind coördinatoren, de ‘kartrekkers’ binnen scholen, ontwikkeling van een overdrachtsmodel en het opzetten van een materialenbank. Hogeschool Rotterdam en Actief Ouderschap zijn betrokken voor wetenschappelijke onderbouwing en samenwerking met ouders.

II. Landelijke GKA-agenda Lesgeven vanuit Hoge Verwachtingen
In deze agenda zetten negentien scholen uit het po en vo in samenwerking met  Hogeschool Rotterdam in op het structureel versterken van het onderwijs aan de hand van de didactiek van hoge verwachtingen. Het uitgangspunt is dat leraren met hoge verwachtingen bijdragen aan betere leerprestaties, zelfvertrouwen en motivatie en meer kansengelijkheid. De methode Didactisch Coachen vormt de kern van deze aanpak. Leraren volgen een meerjarige opleiding tot intern trainer Didactisch Coachen, waarbij zij hun collega’s begeleiden in de praktijk. Schoolleiders volgen een traject gericht op coachend leidinggeven. Door aanvullend onderzoek te doen worden de effecten gemeten op het hoge verwachtingengedrag, de perceptie van leerlingen en de werkzame principes van het opleidingstraject. Daarbij wordt er actief gewerkt aan kennisopbouw- en deling en wordt het gehele traject onderzocht.

III. Landelijke GKA-agenda Familieschool
Twaalf basisscholen bouwen aan een familieschool: een integrale aanpak waarbij onderwijs wordt verbonden aan ondersteuning voor gezinnen, samenwerking met ouders en armoedebestrijding en extra buitenschools onderwijsaanbod. Het doel is om versnipperde initiatieven rond opvoeding, welzijn en onderwijs te bundelen, zodat leerkrachten meer toekomen aan lesgeven, ouders actiever betrokken zijn, en kinderen profiteren van een rijkere schooldag. Onderzoek richt zich op de ontwikkeling, implementatie en werkzame elementen van de familieschool-aanpak.

IV. Landelijke GKA-agenda Mondelinge Taalvaardigheid in de Kleutergroep
In deze agenda richten twaalf basisscholen zich op het verbeteren van de mondelinge taalvaardigheid van kleuters, in het bijzonder kinderen met een VVE-indicatie. Door middel van drie interventielijnen – LanguageScreen (signaleren), NELI (repareren) en professionaliseren in interactief taalgebruik – krijgen leerkrachten handvatten om taalontwikkeling actief te stimuleren. De impact wordt gemeten met o.a. het CLASS-instrument, observaties, screenings en focusgroepen, waarmee wordt gekeken of de verbeterde interacties leiden tot bredere taalontwikkeling.

Start in het najaar
Na de zomervakantie van 2025 vinden de eerste landelijke bijeenkomsten plaats. Hierin komen scholen, onderzoekers en andere partners samen om te leren, inspireren en bouwen aan duurzame verandering.

Website geactualiseerd
De informatie over de nieuwe landelijke agenda’s wordt de komende weken toegevoegd aan www.gelijke-kansen.nl. Scholen en andere geïnteresseerden vinden daar ook hoe zij op de hoogte kunnen blijven van kennisdeling rondom de netwerken.