Zeeuws-Vlaamse gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst sluiten zich aan bij de GKA
Vandaag heeft minister Dennis Wiersma tijdens een werkbezoek aan het Reynaertcollege in Hulst de GKA-agenda’s van de Zeeuws-Vlaamse gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst ondertekend. Ook wethouders Cees Liefting (Sluis), Sonja Suij (Terneuzen) en Denis Steijaert (Hulst) waren aanwezig en hebben de GKA-agenda’s namens hun eigen gemeenten ondertekend. Piet de Witte en Steven van Nispen ondertekenden namens het College van Bestuur VO. Hiermee breidt de GKA zich ook uit in de provincie Zeeland.
Zeeuws-Vlaamse Samenwerking
Cees Liefting: “Onze regio is geografisch begrensd door de Westerschelde aan de noordzijde en België aan de zuidgrens. Dat maakt dat behoud, bereikbaarheid, toegankelijkheid en thuisnabijheid van voorzieningen uitdagingen zijn en direct ook speerpunten van ons beleid. De samenwerking met de Gelijke Kansen Alliantie sluit daar perfect bij aan”.
De drie gemeenten hebben meerjarige GKA-agenda’s opgesteld, waarin concrete interventies zijn opgenomen die als doel hebben kansengelijkheid te bevorderen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de samenwerking tussen gemeente, scholen en maatschappelijke organisaties en de ondersteuning vanuit de Gelijke Kansen Alliantie. “Binnen de gemeente Hulst staat het onderwerp ‘gelijke kansen voor alle kinderen’ breed op de agenda. ‘Iedereen doet mee’ is dan ook binnen het coalitieakkoord de slogan. Het feit dat we nu samen met de andere gemeenten de Gelijke Kansen Alliantie aangaan, maakt dat we nog intensiever aan de slag kunnen met deze uitdaging”, aldus wethouder Denis Steijaert.
KansRijk in het VO
Eén van de interventies waarmee de gemeenten samen een impuls willen geven is ‘KansRijk in het VO’. Via ‘KansRijk in het VO’ kunnen leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte thuisnabij en inclusief deelnemen aan het reguliere onderwijs op de scholen van schoolbestuur VO Zeeuws-Vlaanderen, het Reynaert- (Hulst), Lodewijk- (Terneuzen) en Zwin College (Sluis). Op elke middelbare school wordt een aanbod gecreëerd waar leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte kunnen profiteren van zowel de expertise, als van het brede aanbod en faciliteiten van het voortgezet onderwijs. De kern van ‘KansRijk in het VO’ is het delen van voorzieningen, waardoor alle leerlingen gelijke kansen hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Deze interventie past hiermee ook bij de inhoudelijke doelen van het Transitieplan, welke in 2017 is opgesteld om het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen te kunnen behouden en toekomstbestendig te maken. “Samen gaan we de uitdaging aan om een thuisnabij, breed, kwalitatief, hoogwaardig en betaalbaar aanbod van opvang en onderwijs binnen onze regio te behouden”, besluit wethouder Sonja Suij.