GKA lanceert eerste themamagazine

Het eerste magazine van Gelijke Kansen Alliantie (GKA) is uit! Dit magazine, de eerste in een reeks van tien, gaat over ‘Extra Onderwijs’, waarbij de aanpak van Studiezalen in Amsterdam wordt uitgelicht. Met persoonlijke verhalen, cijfers en interessante voorbeelden, wordt een beeld geschetst van hoe Studiezalen werkt aan het bevorderen van kansengelijkheid. Dit magazine is ter inspiratie voor iedereen die bezig is met Gelijke Kansen.

Een kind heeft, behalve goed onderwijs, een fijne en ondersteunende omgeving nodig om zich optimaal te ontwikkelen. Is die omgeving er niet, dan kan extra onderwijs uitkomst bieden. Bijvoorbeeld bij Studiezalen, negen jaar geleden door Abdelhamid Idrissi opgericht. Dankzij de steun van zijn vader lukte het Idrissi als eerste van zijn familie zijn diploma Bouwkunde te halen. Met Studiezalen bouwt hij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren in zijn wijk.

Meer dan huiswerkbegeleiding

Inmiddels helpt Studiezalen elke week 650 kinderen op 26 locaties in Amsterdam. Basisschoolleerlingen van groep 6, 7 en 8 en leerlingen uit het voortgezet onderwijs krijgen er huiswerkbegeleiding en leren omgaan met bijvoorbeeld zorgen over problemen thuis, opgroeien in armoede of criminaliteit. Zoals Nevin Gunduz, pedagoog bij Studiezalen, zegt: “Wij bereiken kinderen met huiswerkbegeleiding, maar ze leren zoveel meer.”

“Voor een kind dat opgroeit in een instabiele thuisomgeving stopt het leren niet wanneer hij aan het einde van de schooldag naar buiten loopt”, vult Monaïm Benrida, programmamanager Gelijke Kansen, aan. “Dat gaat thuis verder. Kinderen die opgroeien in gezinnen met psychiatrische- of verslavingsproblematiek, huwelijksconflicten of armoede, ervaren thuis vaak weinig steun en stimulans. Ook deze talenten moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen.”

Download het magazine
Benieuwd naar de aanpak en de bijdragen van bijvoorbeeld burgemeester Halsema, Barbara Baarsma en de ervaringen van de kinderen met Studiezalen? Download het magazine hier.