GKA-Jongerenraad officieel van start

De nieuwe GKA-Jongerenraad is officieel van start! Sinds gisteren geven Aisha, Ibtisaam, Willemijn, Fernon, Imane, Lamyae, Alihan, Soukaina, Ivy, Samira, Pleun, Mohamed, Lisa en Cagri gevraagd en ongevraagd advies aan het programma Gelijke Kansen. Ook treden ze op bij bijeenkomsten in het land en dragen ze bij aan beleidsontwikkeling. Daarnaast werken de jongeren onder professionele begeleiding aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Veertien jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar, afkomstig uit heel Nederland en alle onderwijssectoren vormen de GKA-Jongerenraad. Met vele anderen hebben ze gereageerd op de oproep die de Gelijke Kansen Alliantie voor haar jongerenraad had gedaan. Waarom ze zich voor hebben aangemeld? “Jongeren zijn de toekomst”, zegt Willemijn. “En het zou niet moeten uitmaken wie je bent of waar je bent geboren.” De jongeren delen met elkaar de overtuiging dat gelijke kansen vanzelfsprekend zouden moeten zijn. En dat ze écht een verschil kunnen maken. Alihan: “De grootste winst zal zijn om ervoor te zorgen dat het probleem daadwerkelijk wordt erkend.”

De jongeren werden gisteren door Marcelis Boereboom, directeur-generaal Hoger Onderwijs, Beroepsonderwijs, Wetenschap en Emancipatie, welkom geheten. Ook collega’s van de beleidsdirecties, docenten, beleidsmedewerkers van de gemeenten uit de GKA en vertegenwoordigers van de Nationale Jeugdraad waren aanwezig."Een klein beetje uitverkoren zijn ze wel, de leden van de GKA-Jongerenraad”, zei Boereboom. “Ze hebben de grote verantwoordelijkheid om met hun inbreng een bijdrage te leveren aan Gelijke Kansen en hiermee anderen kinderen en jongeren te inspireren en op weg te helpen."

Dat Gelijke Kansen niet vanzelfsprekend zijn, heeft Boereboom aan den lijve ondervonden. "Als kind uit een arbeidersgezin was het voor mij cruciaal dat mijn vader me stimuleerde en er een docent was die in mij geloofde.” De coördinator van de GKA-Jongerenraad, Umar Mirza, staat alvast klaar om onze jongeren een vliegende start te geven. We houden je op de hoogte van hun ontwikkeling.