19 september Startbijeenkomst Leernetwerken

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Utrecht

Ben jij leraar én wil jij deel uitmaken van een lerend netwerk? De Gelijke Kansen Alliantie (GKA) werkt samen met scholen, gemeenten en maatschappelijke partners aan het verbeteren van kansengelijkheid in het onderwijs met aandacht voor thuis, school en de leefomgeving. Op allerlei plekken wordt dus geleerd en ervaring op gedaan rond wat werkt om verschil te maken voor jongeren en kinderen.

Ben jij als leraar benieuwd naar wat andere leraren en scholen doen? Wil je geïnspireerd raken en leren wat praktische manieren zijn om meer werk te maken van kansengelijkheid? En wil je kunnen sparren over uitdagingen die je tegenkomt op dit gebied? Dan is dit leernetwerk een goede plek voor jou.

We creëren namelijk een landelijk GKA netwerk van leraren. Waar zij onderling kunnen uitwisselen hoe zij werken aan kansengelijkheid in hun eigen dagelijkse praktijk. Elke school, klas en leraar heeft immers specifieke uitdagingen en eigen sterke punten om op voort te bouwen.

Vijf bijeenkomsten

We beginnen met een fysieke startbijeenkomst. Wat maakt dat je meedoet? Waar zit jouw energie met betrekking tot het thema? Wat speelt er bij jou op school waar je mee aan de slag wilt? Welke succesfactoren of werkende praktijken heb of ken je al? Centraal staat kennismaken, het delen van je verhalen en ervaringen rondom werken aan kansengelijkheid en het scherpstellen van je ambitie om dit verder te brengen: wat wordt je volgende stap?

Leerbijeenkomst 2, 3 en 4 hebben de vorm van een werkplaats, dit zal online zijn, waar je met elkaar reflecteert op uitdagingen in je eigen klaspraktijk en nieuwe ideeën ontwikkelt om mee aan de slag te gaan. Die voer je vervolgens uit in je eigen school en in de volgende bijeenkomst kun je met elkaar terugblikken en een volgend idee uitwerken. Actieleren dus! Met je ambitie als rode draad. De nadruk ligt op leren van en met elkaar – we gebruiken daarom vooral intervisie-achtige werkvormen in kleine subgroepen. En we vertrekken vanuit dat wat werkt: een waarderend-onderzoekende insteek.

Tijdens de fysieke oogstbijeenkomst kijken we naar de opbrengsten en welke voortgang is geboekt. Welke lessen hebben we geleerd? Hoe kunnen we met elkaar verder leren- en bouwen aan kansengelijkheid in het onderwijs?

Data om alvast te noteren

In september starten we met een nieuw leernetwerken. De start- en eindbijeenkomst zijn fysiek op locatie in Utrecht. Bijeenkomst 2, 3 en 4 zijn online. De bijeenkomsten zijn van 15.00 uur tot 17.00 uur. De lerarennetwerkgroep start op maandag 19 september 2022. Het vervolg staat gepland op maandagmiddag: 3 oktober 2022, 7 november 2022, 28 november 2022, 19 december 2022, 23 januari 2023.