De juiste manier van complimenten geven

Een compliment heeft invloed op de ontwikkeling van het zelfbeeld van kinderen. Maar de júiste complimenten geven, is een vak apart. Aldus Eddie Brummelman, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzocht waarom het ene kind tevreden is met zichzelf, en het andere kind narcistisch wordt van (teveel) complimenten.

Wat blijkt? Het krijgen van compliment beïnvloedt hoe kinderen naar zichzelf kijken: op een normale manier zelfverzekerd, of té zelfverzekerd. Of zelfs narcistisch. Dit zelfbeeld ontwikkelt bij kinderen tussen de 7 en 12 jaar.

Narcisme

Narcistische kinderen voelen zichzelf beter dan anderen, hebben veel goedkeuring van anderen nodig en scheppen steeds op. Maar als ze kritiek krijgen, voelen ze zich aangevallen en worden ze vaak boos en agressief. Kinderen die op een gezonde manier zelfverzekerd zijn, vinden het onderhouden van vriendschappen juist belangrijker. Zij zijn minder bang om afgewezen te worden en staan vrolijker in het leven.

Goed complimenteren

Complimenten spelen dus een hele belangrijke rol in de opvoeding. Maar hoe ga je hiermee om, als ouder of leerkracht? Eddie Brummelman geeft advies: 

  • Geef geen compliment over een bepaald talent, maar over inzet en groei. Geef kinderen het gevoel dat ze beter in iets kunnen worden door te oefenen en te proberen. 
  • Vergelijk kinderen niet met elkaar. Pas op dat je geen competitie creëert tussen kinderen. 
  • Maak plezier met kinderen. Neem de tijd om samen leuke dingen te doen, zodat kinderen merken dat je hun aanwezigheid fijn vindt. 
  • Elk kind is waardevol, straal dat uit! Laat ze beseffen dat ze waardevol zijn in jouw ogen. 
  • Overdrijf niet met het geven van complimenten. “Wat een fantastische tekening heb je gemaakt” is gevaarlijk; een fantastische tekening is een volgende keer lastig te overtreffen.