Dit stuk is geschreven door Gilberto Morishaw (23), lid van de jongerenraad van de Gelijke Kansen Alliantie.

Geschreven door
Wouter
Op oktober 25, 2018

Zorgwekkend tekort aan diversiteit in jongerenorganisaties

Jongerenorganisaties vertegenwoordigen de stem van jongeren naar politici en andere maatschappelijke organisaties in Nederland. Ze spreken de visie, dromen en plannen van jongeren uit naar de maatschappij in zijn geheel. Ze geven advies aan ministeries en organisaties over beleid, en zijn betrokken bij verschillende werkgroepen en hanteren toonaangevende en vertegenwoordigende posities binnen de Nederlandse samenleving. Van de NJR, die zoveel belangrijke Nederlandse jongerenorganisaties vertegenwoordigt, tot de LSVB en de ISO die opkomen voor de rechten van studenten en naar een hoogwaardig onderwijs streven.

Jongerenorganisaties zijn dus heel belangrijk. Alleen is er een systematisch tekort aan diversiteit in de landelijke jongerenorganisaties. Ik spotte maar één persoon die zichtbaar een migratieachtergrond heeft toen ik de foto’s opzocht.

In samenwerking met de overheid en maatschappelijke organisaties moeten wij een grotere inzet tonen om diversiteit en inclusiviteit te waarborgen. Wat zijn onze intenties en wat willen we eigenlijk bereiken? Het bestaan van jongerenorganisaties wordt onderbouwd op basis van het feit dat wij als jongeren de toekomst zijn. Alleen zijn alle Nederlandse jongeren samen de toekomst en niet alleen specifieke groepen onder jongeren.

Binnen de jongerenraad van de Gelijke Kansen Alliantie houden wij onszelf bezig met het scheppen van een meer inclusieve en rechtvaardiger Nederland voor jongeren. Grotendeels op het gebied van onderwijs, maar ook daarbuiten. Inclusiviteit gaat over gelijke kansen, over mogelijkheden, maar ook over vertegenwoordiging. In een land dat langzamerhand diverser wordt, is het noodzakelijk dat alle jongeren kunnen meedoen.Vooral door organisaties die een landelijke impact hebben. We leven niet meer in de tijd van verzuiling, waar iedereen zich alleen om hun eigen groep bekommert. Nederland is in een nieuw tijdperk gekomen waar iedereen de mogelijkheid heeft om mee te doen, onafhankelijk hun afkomst.

——-

Gilberto Morishaw (23) is één van de leden van de jongerenraad van de Gelijke Kansen Alliantie. Hij studeert Bestuurskunde in Den Haag en zet zich naast zijn studie in voor jongeren die uit een laag maatschappelijk, milieu komen.