Ieder kind verdient een eerlijke kans, ook kinderen die nog niet zo lang in Nederland zijn. Zo heeft de Stichting Nieuw Thuis Rotterdam een zomerschool georganiseerd voor 127 Syrische kinderen die in Rotterdam wonen. Tijdens de zomerschool werd ingezet op het op peil houden van hun taal- en onderwijsvaardigheden, netwerken opbouwen en hen gewoon een fijne zomer te bezorgen met verschillende (leerzame) uitjes. Samen met een hoop vrijwillige inzet hebben de kinderen een mooie en leerzame zomer gekregen. Nathalie van den Heuvel vertelt over haar ervaring als vrijwilliger.

Geschreven door
Wouter
Op augustus 21, 2017
Taalbevordering

Al een tijdje was ik aan het bedenken hoe ik de zomer op een goede en nuttige wijze kon doorbrengen naast mijn werkzaamheden bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De stichting had een oproep geplaatst, dat ze vrijwilligers zochten voor hun zomerschool. Ik heb mij meteen aangemeld.

Op maandag 31 juli kon ik mee als vrijwilliger. Er werden allerlei excursies, workshops en leuke knutselmiddagen georganiseerd. In totaal ging ik vijf middagen als vrijwilliger aan de slag.  Al snel vond ik mijn draai. Samen met twee andere vrijwilligers mocht ik de eerste dag mee op pad met een klasje van 10 kinderen in de leeftijden van 5 en 6 jaar. Een leuke klas met zeer uiteenlopende kinderen.

Een vriendschap werd gesloten

Wat je op zo’n middag merkt is dat je toetrekt naar bepaalde kinderen. Dat wil je niet en je verzet je ertegen, want ieder kind is leuk, maar je ontkomt er toch niet aan. Zo was er voor mij één meisje dat mijn hart meteen wist te raken. Ze was de kleinste en zei vrijwel niets. Een verlegen meisje, dat ik moest helpen om van een verhoging af te komen. Toen ik haar neerzette klampte ze zich aan mij vast. Als dank voor mijn hulp gaf ze mij een warme knuffel. Hiermee was onze vriendschap gesloten.

De hele middag trokken we samen op, hand in hand. Ze bloeide helemaal op en betrok mij steeds meer in haar belevingswereld. Ik besefte hoe kwetsbaar en hoe mooi de vriendschap met kinderen kan zijn. Op dat moment kan je, je niet voorstellen dat kinderen lang niet altijd een eerlijke kans krijgen. Terwijl je ziet hoe je vertrouwen geeft door ze enkel even in de ogen te kijken. Dat er een glimlach op hun gezicht verschijnt, zodra je ook maar even hun kant op kijkt. Ik werd in het bijzonder geraakt door de veerkracht van deze kinderen. Ze kunnen zoveel, wanneer ze de tijd en ruimte krijgen.

Ieder kind verdient een eerlijke kans

Op donderdag 16 augustus was de afsluiting van de zomerschool. Een afsluiting waarbij ouders, leraren en vrijwilligers werden uitgenodigd om te horen en zien wat de kinderen hebben geleerd. Daarnaast was een tentoonstelling te zien waarbij alle knutselwerken van de kinderen zijn getoond. Een mooie afsluiting van drie leerzame en vooral ook leuke weken.

Ik hoop deze kinderen hun weg vinden in deze nieuwe wereld. Ze werken zo hard om de taal te leren en vriendschappen te sluiten. Hopelijk krijgen ze allemaal een eerlijke kans. Nu, maar ook in de toekomst. Dat is ook zeker iets waar ik mij graag voor wil inzetten samen met een hoop anderen, want ieder kind verdient een eerlijke kans.

 

Op de website van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam kun je lezen wat voor initiatieven er nog meer vanuit de stichting worden ondernomen.

Meer uit het thema taalbevordering