Verslag StudentLab Presents! | 15 mei

Op maandag 15 mei was TivoliVredenburg het decor van de eerste editie van StudentLab presents! Ruim 250 studenten presenteerden hun plannen om de doorstroom van het mbo naar het hbo te verbeteren. Voor StudentLab kropen meer dan 250 studenten vier maanden lang in de huid van de minister of schooldirecteur. Samen werkten ze aan plannen om de overstap van mbo naar het hbo te verbeteren. Onder begeleiding van coaches bedachten ze zelf verschillende oplossingen: van imagoverbetering van het mbo tot een betere voorbereiding op hbo-vakken.

Geschreven door
Wouter
Op mei 17, 2017

Alle foto’s zijn hier te bekijken. Meer weten over de subsidieregeling en de studentenprojecten? Klik hier.

Sommigen kwamen van zo ver dat ze al voor zessen op moesten staan, maar dat is niet te zien. De stands worden enthousiast aangekleed met zelf meegebrachte aankleding: slingers, snoep, zelfgemaakte cake. De hal waar de markt plaatsvindt is gevuld met mensen en studenten maken foto’s van elkaar en van zichzelf.

Iets voor 10 uur wordt de bijeenkomst geopend door Shay Kreuger in de grote Hertz zaal. “Wie herkent zich in het volgende: de overgang van mbo naar het hbo was lastiger dan verwacht?” Tientallen handen schieten omhoog. Dennis wordt naar voren geroepen, hij is student aan de hogeschool Arnhem-Nijmegen. “De overstap betekende een verdubbeling van mijn studietijd van 500 procent. Ik ben een deel van mijn social life, ja, zelfs vrienden verloren door mijn hbo-studie.”

Minister Bussemaker in gesprek met studenten en coaches

Vervolgens komt Minister Bussemaker het podium op voor een kringgesprek met twee studenten en hun coaches. Onder begeleiding van deze coaches bedachten de studenten verschillende oplossingen, want de stap naar het hbo kan voor mbo-studenten moeilijk zijn. Een groot deel van deze voormalig mbo-studenten verlaat het hbo in het eerste jaar. Terwijl mbo-studenten die het eerste jaar van het hbo doorkomen even succesvol zijn als hbo-studenten met een andere onderwijsachtergrond.

Minister Bussemaker vindt het frustrerend dat het niet goed gaat, en wil dat verbeteren. “Heel veel bestuurders zeiden: laat maar aan ons over. Maar ik bleef volhardend: nee, we moeten echt de studenten erbij betrekken. Ik ben nu zo ontzettend blij dat ik dat heb doorgezet!”

Saloua en Laura en hun coaches Nina en Menno vertellen over het proces van StudentLab. Laura: “We begonnen heel breed, en stap voor stap kwamen we bij een uitvoerbaar plan.” Saloua had zelf ook moeite met de doorstroom. “Dat ging echt met vallen en opstaan. Ik hoop dat deze projecten kunnen voorkomen dat het voor anderen ook zo gaat.”

Studenten pitchen hun plan

Vervolgens is het tijd voor drie pitches. Abit bijt het spits af. “Soms zie je een grote stroom mensen de trein uit komen. Ze gaan snel, allemaal naar dezelfde bestemming. Maar sommigen komen niet mee. Voor hen gaat het te snel. Zo heb ik me ook een klein beetje gevoeld.” Hij vertelt dat hij weinig tools meekreeg toen hij naar het hbo ging: niet te weinig kennis over zijn vakgebied, maar dingen over mentaliteit, het studeren zelf. Zijn oplossing is: maak het weer persoonlijk. “De student moet weer centraal staan, klaar om de wijde wereld in te gaan!”

Dan is het tijd voor de speech van minister Bussemaker, of zoals Shay haar noemt, minister Jet. “Ik zie dat hier passie zit,” begint de minister, “maar we zijn er nog niet. Ik ben blij dat StudentLab er is gekomen, en voor de uitwerken van deze plannen heb ik 11 miljoen beschikbaar gesteld.” De zaal joelt.

Het is nu aan de schoolleiders om met deze plannen aan de slag te gaan, zegt de minister. “Afkomst en achtergrond mogen nooit bepalend zijn voor de kansen die iemand heeft. Gelijke kansen is niet iets van een paar bijeenkomst, het is iets van de lange adem. Blijf het verschil maken, blijf je inzetten. Ik kan niet wachten om te gaan kijken naar jullie projecten op de beursmarkt!” Maar voordat iedereen de zaal uit rent roept Shay alle studenten het podium op voor een groepsselfie met minister Bussemaker.

Beursmarkt

Op de beursmarkt zijn alle 29 projecten te bekijken. Bij ieder van 29 stands staan studenten die hun plan pitchen aan de geïnteresseerde bestuurders. Er zijn vier rondes van tien minuten, zodat de bestuurders de tijd hebben alle plannen te bekijken.

Met moeite krijgt Shay na een uur iedereen wil bij elkaar: de meesten zijn nog lang niet klaar met praten. Toch is het tijd voor Shay om de dag af te sluiten. Ze trekt een bestuurder van de Hogeschool Utrecht aan zijn jasje, pakt zijn telefoon en plant meteen een afspraak in om de plannen te bespreken met zijn collega’s. “Dat ga ik vandaag nog doen!” belooft hij.

Dan begint de lunch, maar voor het eten is niet veel oog. De studenten en bestuurders hervatten hun gesprekken, er worden kaartjes uitgedeeld en afspraken gemaakt. StudentLab was zeker een succes, en de plannen zullen hopelijk de komende jaren ervoor zorgen dat de kloof tussen het mbo en hbo kleiner wordt.

Meer weten over de subsidieregeling en de studentenprojecten? Klik hier.