Jongerenraad zichtbaar bij de Gelijke Kansen Alliantie

Geschreven door
Wouter
Op maart 15, 2018
Overig

De Gelijke Kansen Alliantie bestaat ruim anderhalf jaar en kwam hiervoor in Utrecht bij elkaar om de balans op te maken. Ook wij vanuit de net opgerichte jongerenraad waren hier van de partij. In de Pandorazaal mochten, na mooie woorden van Directeur-generaal Marcellis Boereboom en keynote-speaker Joris Luyendijk drie van onze jongeren het podium betreden. Ailin Bagher Chopani, Hicham Kaddar en Yasmine Moussaid werden geïnterviewd door de dagvoorzitter, Ajouad el Miloudi. Zij vertelden waarom ze in de jongerenraad zitten en wat ze hiermee hopen te bereiken. Voor iedereen die nog niet weet wat de jongerenraad is, eerst nog even een korte samenvatting over wie wij zijn.

De jongerenraad bestaat uit 15 gemotiveerde jongeren, tussen de 16 en 25 jaar, die allemaal graag meedenken het bevorderen van gelijke kansen in het onderwijs. Wij vanuit de jongerenraad vinden dat alle jongeren talenten hebben, maar dat deze niet altijd gestimuleerd en/of benut worden door hun omgeving. Jongeren moeten leren hun vleugels te spreiden en zichzelf te laten horen. Onze groep bestaat uit een grote variatie aan jongeren. Maar ongeacht de huidskleur, opleiding of achtergrond, iedereen is gelijk. Wij hopen een hele nieuwe visie toe te voegen aan de Gelijke Kansen Alliantie, gesproken vanuit de stem van jongeren. Want praten doe je niet over jongeren, maar met jongeren.

Na de dagopening volgden de workshop rondes. Iedereen ging hierbij naar zijn/haar, van te voren afgesproken, sessie om hier te praten over het aangegeven onderwerp. Een van deze sessies ging specifiek over de jongerenraad. Mensen met vragen konden bij ons terecht. Ook werd er gediscussieerd over zaken wat betreft de jongerenraad. We hebben hierbij veel enthousiaste stemmen gehoord, maar ook punten van kritiek en tips, die we zeker zullen gebruiken voor het groeien van onze raad. Zo kunnen we ook eens nadenken hoe we kinderen met een beperking kunnen betrekken. En hoe wij uiteindelijk als spreekbuis voor alle kinderen en jongeren in Nederland kunnen optreden.

Daarna was het tijd voor de plenaire afsluiting. De balans werd opgemaakt en de dag werd afgesloten door Ajouad en plaatsvervangend inspecteur-generaal Arnold Jonk.

Ik vond het een zeer leerzame, maar ook indrukwekkende dag. Dit was mijn eerste bijeenkomst van de Gelijke Kansen Alliantie en ik besef me nu pas hoe groot deze beweging al is en hoeveel mensen er zich voor inzetten. Ik was zeer onder de indruk van alle mooie verhalen en ideeën, en dit motiveert mij om nog harder voor de jongerenraad te werken. Het was niet alleen voor mij, maar voor de hele jongerenraad een hele leuke en leerzame dag, en dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat jullie van ons horen.

– Timon Veldt –

Meer uit het thema overig