Verslag Gelijke Kansen Week: Vrijdag 27 januari

Geschreven door
Joost
Op januari 30, 2017

Dag vijf, de laatste dag van de Gelijke Kansen Week. Onze eerste bezoek was aan de University College Leiden (UC) in Den Haag. De delegatie uit de bus werd met open armen ontvangen door Ann Marie Wilson. Zij is assistent professor geschiedenis aan de University College Leiden (UCL). Zij bieden een onderwijsprogramma aan dat gaat over multiculturele educatie. Binnen dat programma laten zij internationale studenten samenwerken met de Johan de Witt School. Door creatieve werkvormen leren studenten de Nederlandse taal aan nieuwe Johan de Witt leerlingen uit het buitenland. Dit zorgt voor gelijke taalkansen en leerlingen ontwikkelen zelfvertrouwen. Bilal zegt: “Ik begon op 4-havo, haal nu in vier jaar mijn Nederlands vwo-diploma en wil geneeskunde gaan studeren”. Studenten van de UCL hielpen hem met zijn taalbeheersing. Na een mooi gesprek verliet de bus Den Haag om richting Doetinchem af te reizen.

Volgende halte: Mijn School in de Achterhoek. Als je als leerling niet past bij regulier onderwijs, dan krijg je de ruimte op Mijn School. We kregen een rondleiding van de leerlingen Joyce en Shannon: “Ik had moeite met opstaan, dus ik mochtlater beginnen en kreeg les op tijden dat ik écht actief was”. Alle leerlingen worden gevraagd wat zijn of haar doel is. Vervolgens krijgt iedere leerling de ruimte en de vrijheid het doel op eigen wijze te halen. Er zijn veel mogelijkheden om eigen projecten te starten. Waarbij falen niet gebagatelliseerd wordt, maar ingezet als onderdeel van het leerproces. Het werd duidelijk dat leerlingen Mijn School koesteren. Ex-leerling Friso: “Ik loop Mijn School nog steeds binnen als het met mij even niet goed gaat, want de mensen die er werken zie ik als mentoren en vrienden.” Geraakt door alle mooie verhalen gingen we verder.

Iets later dan gepland arriveerde de schoolbus in Zutphen waar we warm werden ontvangen in een prachtige zaal in het Koelhuis. Thirza van der Zee (zelf coach) nam het podium en vertelde over de aanpak van 2GetThere. Een mentorprogramma dat is uitgerold in onder andere Arnhem en Zutphen. Jongerencoaches coachen jongeren in de eigen leeftijdsgroep naar werk, stage en/of school, of preventief of uitval te voorkomen. Op het podium spraken coaches en dappere jongeren over de voordelen van vroege begeleiding. De Gelijke Kansen Week werd afgesloten door coach Thirza en leerling Veronique. ‘Veronique testte mij bij onze eerste kennismaking uit, en aan het einde van ons gesprek rolden de tranen over onze wangen van het lachen’, aldus Thirza.

Jongerencoach Thirza introduceert dan het slotoptreden. Wat zij geleerd heeft bij 2GetThere? Professionele nabijheid in plaats van professionele afstand! Samen met ‘haar’ jongere Veronique zingt zij daarna een prachtig zelfgeschreven nummer. Enkele reacties van aanwezigen na afloop: “hartverwarmend” en “wat een hecht en bruisend team”.

Coach Thirza en Veronqiue zonger over gelijke kansen.
Coach Thirza en Veronique zongen over gelijke kansen.

De burgermeester van Zutphen, Annemieke Vermeulen, dankte alle aanwezigen voor hun werk en opkomst. Het glas werd toen geheven. Op een succesvolle Gelijke Kansen Week en gelijke kansen voor iedereen.