Verslag Gelijke Kansen Week: Maandag 23 januari

Geschreven door
Joost
Op januari 24, 2017
012317-GelijkeKansen-Tilburg-0046
Rocky Hehakaija geeft gymles op Vakcollege Tilburg

Om acht uur ’s ochtends staat een oude, gele schoolbus klaar voor station Amsterdam Sloterdijk om te vertrekken. Deze bus rijdt een week door het hele land, van Leeuwarden tot Roermond en van Leiden tot Helmond, in het kader van de Gelijke Kansen campagne. Op deze tour door Nederland doet de bus verschillende initiatieven aan die bijdragen aan gelijke kansen voor iedereen. Samen met studenten van de Nationale Denktank begonnen we aan de eerste dag!

In de bus begint meteen al het eerste onderdeel van het programma. Bonnie uit Rotterdam, 24 jaar, is vlogger en heeft een YouTube-kanaal met 19.000 volgers. Ze filmt zichzelf dagelijks en maakt daarvan iedere dag een video, die ze upload op haar kanaal Boncolor. Daarnaast is ze ook vlogger voor Beeld & Geluid in Hilversum en geeft ze iedere woensdag filmles aan kinderen in een achterstandswijk in Rotterdam. In de bus geeft ze een korte introductie in het vloggen. “Vloggen is heel toegankelijk, want iedere jongere met een camera kan het doen.” Bonnie heeft ook veel jonge kijkers, voor wie ze een voorbeeldfunctie heeft. “Ik vind het belangrijk om mijn echte ik te laten zien, dus bijvoorbeeld ook zonder make-up. Je ziet dat plastische chirurgie heel populair is onder vloggers, ik probeer juist aan mijn kijkers mee te geven: wees blij met jezelf!”

De bus komt aan in Tilburg bij het Fontys college, waar minister Jet Bussemaker de bus inkomt om te praten met Bonnie. “Ik vind vlogs een mooie manier om mee te communiceren,” zegt de minister. “Het is snel en spreekt een breed publiek aan. Ik zie alleen maar vooroordelen, als de inhoud ook op orde is. Jij kan als vlogger een discussie starten bij groepen die ik niet kan bereiken.” Bonnie’s vlog over haar ontmoeting met minister Bussemaker is volgende week maandag te zien op haar YouTube-kanaal.

Op het Fontys college heeft minister Bussemaker een gesprek met ongeveer twintig studenten van lerarenopleidingen. Het is een van de grootste lerarenopleidingen van Nederland. “Het rapport over de toename van ongelijke kansen kwam bij mij als een bom binnen. Daarom zit ik hier, en is de Gelijke Kansen Week er ook.” De minister vraagt wat de opleiding doet om de aanstaande leraren te helpen echte verschilmakers te worden. “Ik moet het model zijn. Want zo breng ik over op Yasmine dat zij ook zo’n model kan zijn,” zegt een docent van de lerarenopleiding. Yasmine: “Ik voel me welkom in uw les, daar mag ik zijn wie ik ben. Dat benoem je ook.”

De Hall of Fame, een cultuurfabriek Tilburg, is de volgende halte van de Gelijke Kansen bus. Hier is een gesprek met het wijkorkest Tilburg Noord. Dit wijkorkest is ontstaan vanuit een vraag in de wijk naar buitenschoolse muzieklessen. Leerlingen in de leeftijd van vijf tot en met acht jaar, en hun familie en buren, worden betrokken bij het orkest. Zo krijgen deze kinderen ook de kans om muziekles te volgen, terwijl ze dat vanuit huis misschien niet hadden meegekregen.

Dan rijdt de bus door naar het Vakcollege Tilburg. Rocky Hehakaija (32) en ‘de koningin van het straatvoetbal’, geeft een speciale gymles en vertelt over haar werk. “Als ik naar buiten stapte als klein meisje keek ik uit op het mooiste stadion van Nederland: de Arena. Maar ik werd als buitenstaander gezien wanneer ik voetbalde, want ik was een meisje, en dat was nog niet zo geaccepteerd. Ze riepen naar me ‘Manwijf’, ‘Ey, Jongen!’ of: ‘Jij mag niet meespelen, want jij bent een meisje.’ Toen ik in een voetbalwedstrijd met alleen maar jongens een keer alle drie de doelpunten maakte, kwam een moeder naar me toe die niet geloofde dat ik een meisje was. Ze zei: ‘Trek je broek maar naar beneden! Ik geloof het niet!’ Ik ging geloven dat ik anders was, ik hoorde er niet bij. Maar daar heb ik juist mijn kracht van gemaakt.”

Nu is Rocky het enige vrouwelijke lid van de Street Legends, het beste straatvoetbalteam van Nederland. “Ik probeer de kinderen die ik tegenkom het gevoel te geven dat ze er mogen zijn. Dat doe ik door zoveel mogelijk liefde en aandacht te geven,” vertelt Rocky. “Het belangrijkste is: plezier maken!

Tot slot stopt de Gelijke Kansen bus bij de Niekée School Roermond. Hier is een bijeenkomst van zo’n vijftig bestuurders, leraren en andere mensen uit het onderwijs naar aanleiding van het rapport van de schoolinspectie. De resultaten in Limburg zijn uitzonderlijk in vergelijking met andere provincies, maar er is wel druk op de ketel, aldus onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Er wordt nog lang gepraat, ideeën ontstaan en worden uitgewisseld. De bus vertrekt laat in de avond weer terug naar huis.