Verslag Gelijke Kansen Week: Donderdag 26 januari

Geschreven door
Joost
Op januari 30, 2017
012617-GelijkeKansen-donderdag-0039
Bezoek van een groep basisschoolleerlingen van de Van Ostadeschool in Den Haag aan het Ministerie van OCW

De vierde dag van de Gelijke Kansen Week begon met een bezoek van de kinderraad van de Van Ostadeschool in Den Haag aan het Ministerie van OCW. De grote gele schoolbus, het boegbeeld van de campagne, deed haar naam eer aan door de kinderen weer naar school te brengen. Samen met de studenten van Studentlab begonnen we aan de vierde dag!

Na de busrit ging de dag van start met een bezoek aan begeleiders en deelnemers aan Escamp University. Op deze zaterdagschool komen leergierige kinderen uit groep 6, 7 en 8 samen om nóg meer te leren dan ze in hun eigen klas al doen. Of, zoals Safa (12) het verwoordde: “Op school praten we over heel veel dingen, maar met Escamp University gaan we echt op onderzoek uit.” Door kinderen als Safa op een verfrissende manier kennis te laten maken met een breed scala aan onderwerpen vergroot Escamp University hun kennis en vaardigheden stimuleert het initiatief hun leergierigheid.

De afgelopen tijd leerden de studenten van Escamp University al van alles over wiskunde, de overheid en zelfs programmeren. Maar de wereld heeft nog véél meer te bieden, natuurlijk. Op uitnodiging van de begeleiders gingen de passagiers van de schoolbus daarom in gesprek met groepjes leerlingen om samen nieuwe onderwerpen voor de University te bedenken. Dat leverde heel wat op. Mohammed (11), bijvoorbeeld, stelde voor de TU Delft te bezoeken om te ontdekken of we binnenkort in vliegende auto’s rondreizen. Het groepje van Neriman (11) bedacht een uitje dat het nuttige met het aangename combineert: een bezoek aan een pretpark om te leren hoe achtbanen werken.

Na deze brainstormsessie vertrok de bus richting het zuiden, waar de passagiers in Basisschool de Vlinder in de Geldropse wijk Braakhuizen werden verwelkomd door initiatiefnemers, docenten, trainers en voetballers van Braakhuizen United. Leerlingen uit de oudste groepen van het basisonderwijs en de eerste groepen van het voortgezet onderwijs krijgen, mede dankzij de steun van PSV, training en begeleiding bij het voetballen. Het voetballen zelf is echter niet het doel van het project. “Toen het project van start ging hebben de kinderen in het PSV-stadion een contract getekend waarin staat dat ze respect zullen hebben voor de anderen en, bijvoorbeeld, een gezonde leefstijl en goede onderwijsresultaten zullen nastreven,” legt jongerenwerker en trainer Harm uit. Het project lijkt nu al vruchten af te werpen. Braakhuizen United-speler Sjors (12) vertelt trots: “Vóór de trainingen van Braakhuizen United was ik heel erg druk in de klas. Nu ben ik nog maar een beetje druk.”

Met een indrukwekkende demonstratie van het teamgevoel van Sjors en de andere sterren van Braakhuizen kwam er een einde aan de vierde dag van de Gelijke Kansen Week.