StudentLab: studenten aan de tekentafel

Op 15 mei 2017 presenteerden ruim 200 studenten hun projecten om de doorstroom van mbo naar hbo te verbeteren.

De stap naar het hbo kan voor mbo studenten moeilijk zijn. Zij moeten zowel inhoudelijk als sociaal hun weg zien te vinden. Voor veel studenten is deze overgang wennen. Een groot deel van deze voormalig mbo-studenten verlaat het hbo in het eerste jaar. Terwijl mbo-studenten die het eerste jaar van het hbo doorkomen even succesvol zijn als hbo-studenten met een andere onderwijsachtergrond.

Meer weten over de subsidieregeling en de studentenprojecten? Klik hier.

Om hier verandering in te brengen heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap StudentLab in het leven geroepen. Voor StudentLab kropen meer dan 250 studenten vier maanden lang in de huid van de minister of schooldirecteur. Samen werkten ze aan plannen om de overstap van mbo naar het hbo te verbeteren. Onder begeleiding van coaches bedachten ze zelf verschillende oplossingen: van imagoverbetering van het mbo tot een betere voorbereiding op hbo-vakken. Dat resulteerde in 29 projecten. Deze projecten zijn door ResearchNed gecontroleerd op uitvoerbaarheid. De minister heeft €11 miljoen beschikbaar gesteld om de beste plannen verder uit te kunnen werken en uitvoeren. Het is nu aan schoolleiders om met de projecten aan de slag te gaan.

Klik hier voor de online brochure met alle studentenprojecten.

De projecten van de studenten zijn op te delen in vier bredere thema’s:

Vertrouwen voor mbo-studenten | Mbo-studenten krijgen regelmatig te maken met negatieve vooroordelen in het hbo. En ook hun zelfvertrouwen is lang niet altijd even sterk. Hoe zorgen we dat mbo-studenten het vertrouwen krijgen dat ze verdienen om succesvol te kunnen studeren in het hbo?

Begeleiding bij de overstap|Na de overstap moet je als student je weg zien te vinden in een nieuwe onderwijsomgeving. Er komt veel op je af en je weet niet waar je terecht kunt bij vragen of problemen. Hoe zorgen we ervoor dat studenten gemakkelijk hun weg vinden in het hbo?

Informatie over HBO | Open dagen, blinkende folders en andere lokkertjes: allemaal prachtig, maar hoe goed leer je het hbo er nu echt mee kennen? Hoe zorgen we dat mbo-studenten een realistisch beeld krijgen van het hbo en uit kunnen vinden welke opleiding nu echt het beste bij ze past?

Kennis met hbo-vaardigheden | In het hbo leer je nieuwe kennis en vaardigheden. Maar het hbo verwacht ook dat studenten bepaalde vaardigheden al beheersen wanneer ze starten in het hbo. Hoe zorgen we dat mbo-studenten de overstap naar het hbo maken met voldoende vaardigheden om succesvol te kunnen studeren in het hbo?

Op 15 mei 2017 presenteerden de studenten hun plannen aan de minister en schoolbestuurders op de eerste editie van StudentLab Presents! De plannen kan je hier online teruglezen.

Belangrijke links:
Alle projecten nalezen in de online brochure? Klik hier.
Enthousiast geworden en meer weten over de subsidieregeling en de studentenprojecten? Klik hier.
StudentLab volgen? Kijk hier op de Facebookpagina van StudentLab.

 

Deelnemende instellingen:

ResearchNed is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat is gespecialiseerd in sociaalwetenschappelijk onderzoek, beleidsadvisering en kennisoverdracht op onderwijsgerelateerde thema’s in brede zin. Voorbeelden daarvan zijn: studenttevredenheidsonderzoek, uitval en voortijdig schoolverlaten, instroom en studiekeuze, kwaliteit, structuur en organisatie van het onderwijs en de onderwijsarbeidsmarkt. ResearchNed begeleidt de ontwikkeling van onderzoeksprojecten van StudentLab. Daarbij ligt de nadruk op relevante leeropbrengsten voor de deelnemende studenten en op de ontwikkeling van bruikbare eindproducten. | studentlab@researchned.nl

Kennisland ontwerpt effectieve aanpakken voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Daarvoor is kennis nodig van mensen die direct bij de vraagstukken betrokken zijn. Kennisland mobiliseert en benut die kennis om tot duurzame vernieuwing te komen. Kennisland begeleidt de mbo- en hbo studenten die meedoen aan StudentLab bij het ontwikkelen van hun plannen. | info@kl.nl

Hogeschool van Amsterdam – Lectoraat Beroepsonderwijs onderzoekt schoolloopbanen in en op weg naar het hbo. Het lectoraat draagt bij aan kennis- en praktijkontwikkeling rondom de overgang van mbo naar hbo, vanuit de vraag hoe deze overgang versoepeld kan worden. Het lectoraat heeft een inhoudelijke bijdrage geleverd aan StudentLab, zoals assisteren bij de probleemverkenning, het verzorgen van inhoudelijke feedback op de studentplannen, en de verwerking van de opbrengsten in de eindbrochure. | http://www.hva.nl/lectoraatberoepsonderwijs

Ministerie van OCW | StudentLab is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is onderdeel van de Gelijke Kansen Alliantie. Meer informatie: www.gelijke-kansen.nl

Laatste blogs