Massih Hutak

Massih Hutak

Massih Hutak (1992) is een rapper en schrijver uit Amsterdam-Noord. Vier jaar lang was hij docent Nederlands en Maatschappijleer op verschillende vmbo-scholen in Nederland, tot hij besloot het onderwijs achter zich te laten en zich volledig te richten op zijn grote passies muziek en schrijven. Als columnist is Massih wekelijks te horen op Radio 1 en te lezen in Het Parool.

Over zijn tijd in het onderwijs schrijft Massih regelmatig columns, die hij voornamelijk voordraagt op Radio 1. Hierin uit hij meestal zijn zorgen over ontwikkelingen in het Nederlandse onderwijs en de ongelijkheid waarmee vanuit de overheid wordt omgegaan met verschillende opleidingen in het land. Als docent op een vmbo-school leerde Massih snel dat zijn leerlingen niet alleen veel behoefte hadden aan persoonlijke aandacht en begeleiding maar ook aan motivatie en inspiratie. Zijn leerlingen kwamen niet makkelijk aan stages, waren schoolverlaters of uitvallers vanwege de grote stap van MBO naar HBO.

Op welke school in Nederland Massih ook kwam, zijn band met de kinderen was altijd heel sterk door hun gedeelde liefde voor hiphop. Muziek was de lijm tussen meester en leerling. Massih integreerde het concept van verhalen vertellen in zijn lessen door leerlingen raps/gedichten te laten schrijven over sociaal maatschappelijke thema’s. Na zijn carrière als leraar is Massih hiermee doorgegaan. Al een paar jaar komt hij op verschillende scholen, met name in Amsterdam en Almere, om rap workshops te geven aan vmbo-leerlingen binnen het thema tolerantie.

!METS

Begin 2017 reageerde Massih op de beruchte brief van Mark Rutte met zijn eigen brief waarin hij alle Nederlandse jongeren opriep om te gaan stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Deze brief werd online massaal gedeeld en in verschillende talkshows besproken. Samen met hoofdrolspelers in de Nederlandse creatieve sector (Top-Notch, Noah’s Ark, BKB, FunX, YouTube, XITE, Paradiso, Melkweg, etc.) lanceerde Massih vervolgens de campagne !METS, Kantel de Macht. De climax van de !METS campagne was de avond voor de verkiezingen. Massih gaf een groot feest ter ere van de democratie in de Tolhuistuin in zijn Amsterdam-Noord. Helemaal gratis, met alleen je stempas als entreebewijs. De grootste namen uit de Nederlandse hiphop kwamen optreden en ruim 500 jongeren dansten, feestten en brachten om klokslag twaalf uur hun stem uit.

Boek deze spreker