‘Deze meiden denken dat ze het niet kunnen of mogen’

Hoe bereik je jonge meiden die buiten beeld van school zijn, problemen thuis hebben of niet weten wat ze met hun leven willen? Samira El Idrissi (25) startte op uitnodiging van de gemeente Amsterdam met de begeleiding van een groep meiden uit de Kolenkit-buurt die als ‘lastig en opstandig’ bestempeld werd. Met succes. “Ik wil ze bewuster maken van hun kansen en mogelijkheden.”

Geschreven door
Wouter
Op december 20, 2017
Coaching en mentoring

El Idrissi volgde een studie European Studies en Business en Communicatie, is drievoudige Taekwondo-kampioen, vlogger en dochter van een Marokkaanse vader en Friese moeder. Ook is ze oud-voorzitter van het Fries jeugdparlement, model en jongerenwerker. Wat is haar geheim? Misschien wel dat ze dat allemáál is. “Veel van deze meiden denken dat dingen niet kunnen, mogen of gaan lukken. Sporten? Studeren in het buitenland? Een carrière opbouwen? Dat kan niet, denken ze, en daar handelen ze dan ook naar. Maar via mij zien ze dat het wél kan. Met name mijn modellenwerk spreekt aan omdat het past bij hun interesse in beauty en fashion. Via die weg benader ik ze, vervolgens laat ik ze kennismaken met sport en gezond leven. En we praten over hun leven en de keuzes die ze kunnen maken.”

 

Gezond leven als preventie

El Idrissi doet dit onder de naam LaForsa. Ze legt bewust de link tussen sport, werk, school en coaching. “Gezond leven is zoveel meer dan gezonder eten en sporten. Het betekent ook je best doen op school, contact hebben met je omgeving en bezig zijn met je positie en kansen in de maatschappij.” Ook de doelgroep –meiden van twaalf tot vijftien jaar- is een bewuste keuze. “Ik wil ze bereiken op het punt in hun leven dat ze belangrijke keuzes moeten maken. Er is al veel hulpverlening als het te laat is: opvang voor tienermoeders, woongroepen of maatschappelijke hulp. Ik wil met mijn preventieve aanpak voorkomen dat het zover komt.”

(Verhaal gaat onder foto verder)

Sport serieus nemen

Met de eerste groep Amsterdamse meiden werkte El Idrissi in acht weken tijd naar een modeshow toe. “Daarbij kon iedereen haar eigen talent benutten. De één liep in de modeshow mee, de ander verzorgde hapjes, fungeerde als gastvrouw of presenteerde de show. Ik wil jonge meiden ‘empoweren’ om iets van hun leven te maken.” Acht weken bleek kort, dus inmiddels is het programma uitgebreid naar twintig weken. Daarin volgen de deelnemers diverse beauty workshops en praten ze veel over thuis, gezond leven en carrière. “Ook gaan we sporten. Veel meiden doen dat nooit omdat ze denken dat het niet van hun ouders mag en omdat ze niet weten hoe goed het wel niet voor je is. Tijdens het programma ervaren ze hoe fijn sporten is en leren ze wat het met je lijf en hersenen doet: je maakt bijvoorbeeld nieuwe hersencellen aan. Ik wil dat ze sport serieus nemen, dus ook de gymles op school. Het vak is net zo belangrijk als wiskunde of Nederlands.”

 

Betrokken ouders en buurt

Om de nieuwe kennis te delen met buurtgenoten en ouders, organiseert de groep een eigen Healthy lifestyle-event. “Hierin vertellen ze zelf of met behulp van gastsprekers wat gezond eten en bewegen met je doet. Veel jongeren weten bijvoorbeeld wel dat der tig suikerklontjes in een fles cola zitten, maar wat dat met je lijf doet, daar zijn ze niet van op de hoogte.”

El Idrissi betrekt de ouders heel bewust bij haar aanpak. “Meteen als we van start gaan nodig ik ze uit om te komen kijken naar de plannen voor de komende weken. En ja, die zijn zeker geïnteresseerd. Het zijn vaak de jongeren zelf die denken dat hun ouders toch niet willen komen of hun keuzes zullen afkeuren. Juist door ouders erbij te betrekken zien ze waar hun dochters mee bezig zijn en welke talenten ze ontwikkelen.”

 

Samenwerken gemeenten en bedrijven

Vooralsnog begeleidt LaForsa meiden in Amsterdam, Rotterdam en Drachten. De ambitie is om dit uit te breiden naar meer steden en doelgroepen. Daarvoor wil El Idrissi samenwerkingen aangaan met gemeenten, scholen en bedrijven. “Ik geef workshops over mijn ervaringen met jongeren aan bedrijven en gemeenten. In ruil daarvoor zou het mooi zijn als ‘mijn’ jongeren een rondleiding of voorlichting zouden krijgen op deze werkplekken. Zo vergroten ze hun netwerk en krijgen ze een goed beeld van wat er op de werkvloer gebeurt.” De ambitieuze El Idrissi werkt ondertussen hard aan haar eigen doelen en blijft op die manier een inspiratiebron. Ze vlogt bijvoorbeeld over kickboksen, een sport die hip is onder jongeren en die ze graag in een positiever daglicht zet, en traint volop in karate. Deze voor haar nieuwe vechtsport is -in tegenstelling tot taekwondo- een Olympische sport. “Tokyo 2020 is misschien nog te vroeg, maar wie weet waar ik over een aantal jaar sta.”

 

Meer weten of interesse in samenwerking? Kijk op LaForsa stuur een e-mail.

Meer uit het thema coaching-en-mentoring