Hoe verklein je de overstap van het basis- naar het voortgezet onderwijs, voor leerlingen én ouders? Hoe zorg je dat jongeren na school niet op straat gaan hangen maar juist binnen de schoolmuren aan de slag gaan met sport, muziek, techniek en theater? Openbaar Onderwijsgroep Groningen (O2G2) pakt het aan binnen het project 5x50: leren, ontdekken en kansrijk opgroeien.

Geschreven door
Merel Ek
Op juli 11, 2018

Aan de slag

Vijf jaar lang, vijftig weken per jaar werkt Openbaar Onderwijsgroep Groningen aan het ondersteunen van de ontwikkeling van kinderen in Hoogkerk en in de Groningse wijken Vinkhuizen, Paddepoel en Selwert. Sjouke Wouda, rector van het Kamerlingh Onnes (Openbaar Onderwijs Groningen): “Onze klaslokalen staan ’s middags na 16.00 uur vaak leeg. Zonde. Daarom bieden we kinderen van groep 6, 7 en 8, en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs onder meer een verlengde schooldag. Dit doen we in samenwerking met lokale partners, waaronder het Wij-team en de kinderopvang SKSG.” Maar er is meer: Openbaar Onderwijs Groningen gaat nauw samenwerken met docenten van vijf basisscholen om de loopbaanbegeleiding beter aan te laten sluiten en het schooladvies en de overdracht van leerlingen verder te verbeteren. “Ook bekijken we hoe we een digitaal platform voor huiswerkbegeleiding kunnen ontwikkelen voor kinderen uit groep 7 en 8. Bovendien willen we starten met het betrekken van ouders bij het onderwijs, waarbij we leerlingen uit de bovenbouw kunnen inzetten als er sprake is van een taalbarrière. Daarnaast willen we een zomerschool opzetten.” Docenten die de interne leergang ‘Onderzoek in de praktijk’ volgen, onderzoeken alle interventies tijdens de looptijd.

Ambitie

Openbaar Onderwijs Groningen heeft ambitieuze plannen die verder reiken dan de subsidie van de Gelijke Kansen Alliantie. “Daarom willen we het eigenaarschap zo breed mogelijk beleggen. Ook hebben we bewust gekozen voor een gedeeld projectleiderschap: 60% komt vanuit het voortgezet onderwijs, 40% uit het basisonderwijs. Zo hopen we een duurzaam en gedegen verschil te maken.”

Meer weten?
Openbaar Onderwijsgroep Groningen
Sjouke Wouda, rector
info.isk@o2g2.nl
T: 050 3210 520