Zomerscholen

Thema: Extra's

Zomerscholen bestaan uit lessen tijdens de zomervakantie en dit soort lesprogramma's zijn meestal ontworpen om een achterstand in te halen. Deze overzichtsstudie laat zien dat zomerscholen in het algemeen een positief effect hebben op de prestaties van leerlingen. Sommige studies laten zien dat er grotere positieve effecten zijn voor kansarme kinderen, maar deze effecten zijn niet altijd consistent.

School
PO-VO
Duur
Zomervakantie
Evidentie
Overzichtsstudie
Locatie
Verenigd Koninkrijk
Kosten
300 pond per leerling per week
Website
https://educationendowmentfoundation.org.uk/resources/teaching-learning-toolkit/summer-schools/

Educational Endowment Foundation (2016). Summer schools. Retrieved from EEF website: https://educationendowmentfoundation.org.uk/resources/teaching-learning-toolkit/summer-schools/

Achtergrond

Zomerscholen bestaan uit lessen tijdens de zomervakantie en dit soort lesprogramma’s zijn meestal ontworpen om een achterstand in te halen. Sommige zomerscholen hebben een specifieke focus, bijvoorbeeld de overgang van de basisschool naar de middelbare school.

Doelgroep

Sommige studies laten zien dat er grotere positieve effecten zijn voor kansarme kinderen, maar deze effecten zijn niet altijd consistent.

Interventie

Dit is een overzichtsstudie van de Education Endowment Foundation uit de Teaching & Learning Toolkit. Dit is een toegankelijke database van samenvattingen van onderwijsonderzoek over onderwijs voor 5-16 jarigen. De samenvattingen geven een overzicht van het bestaande onderzoek over het betreffende onderwerp en bekijken de gemiddelde impact, de evidence en de kosten. Daarnaast bieden ze handzame aanwijzingen die in acht genomen moeten worden bij het implementeren van de interventie. Via de onderstaande link zijn onder andere de onderliggende losse interventies te vinden.

Resultaten

In het algemeen suggereert het bewijs dat leerlingen die deelnemen aan een zomerschool gemiddeld een leerwinst behalen van twee maanden vergeleken met kinderen die dit niet doen. Grotere resultaten kunnen bereikt worden als zomerscholen intensief zijn, goed toegerust zijn en als les gegeven wordt in kleine groepen door professionals.