(Extra) individuele begeleiding

Individuele begeleiding waarbij de leraar, een onderwijsassistent of een andere volwassenen de leerling intensieve begeleiding biedt kan worden ondernomen buiten de normale lessen of in de lessen. Uit deze overzichtsstudie blijkt dat individuele begeleiding in het algemeen een positief effect heeft. Het is vooral erg effectief in het helpen van leerlingen met achterstanden.

School
PO-VO
Evidentie
Overzichtsstudie
Locatie
Verenigd Koninkrijk
Kosten
700 pond per leerling
Website
https://educationendowmentfoundation.org.uk/resources/teaching-learning-toolkit/one-to-one-tuition/

Educational Endowment Foundation (2016). One to one tuition. Retrieved from EEF website: https://educationendowmentfoundation.org.uk/resources/teaching-learning-toolkit/one-to-one-tuition/

Achtergrond

Individuele begeleiding waarbij de leraar, een onderwijsassistent of een andere volwassenen de leerling intensieve begeleiding biedt kan worden ondernomen buiten de normale lessen of in de lessen.

Doelgroep

Individuele begeleiding is erg effectief in het helpen van leerlingen met achterstanden.

Interventie

Dit is een overzichtsstudie van de Education Endowment Foundation uit de Teaching & Learning Toolkit. Dit is een toegankelijke database van samenvattingen van onderwijsonderzoek over onderwijs voor 5-16 jarigen. De samenvattingen geven een overzicht van het bestaande onderzoek over het betreffende onderwerp en bekijken de gemiddelde impact, de evidence en de kosten. Daarnaast bieden ze handzame aanwijzingen die in acht genomen moeten worden bij het implementeren van de interventie. Via de onderstaande link zijn onder andere de onderliggende losse interventies te vinden.

Resultaten

Gemiddeld leidt individuele begeleiding tot vijf maanden leerwinst. Korte, reguliere sessies (ongeveer 30 minuten, 3-5 keer per week) over een vast periode (6-12 weken) hebben een optimale impact. Individuele begeleiding moet bovendien gelinkt worden aan de normale lessen en de leraren moeten de voortgang nauwlettend monitoren. Professionele leraren hebben het grootste effect.