“Van moeten, naar willen leren”

“Ambitieus, respectvol, sociaal en meertalig; een greep uit de competenties waarover wij denken dat jongeren van 18 jaar idealiter zouden moeten beschikken.

Hoe krijg je dat voor elkaar? Door te beginnen met het formuleren van een duidelijke missie en visie. Pas vervolgens het onderwijs op alle niveaus daarop aan en werk goed samen. En bedenk: goed voorbeeld doet volgen.”

Geschreven door
Merel Ek
Op mei 1, 2018
 

Regio: Achtkarspelen

Willem Wouda, bestuurder van basisschoolstichting ROOBOL, start met vijf Ambitiescholen in Achtkarspelen, een ruraal gebied tussen Leeuwarden en Groningen. Het idee: een verschuiving van ‘moeten leren’ naar ‘willen leren’. ROOBOL werkt op basis van de Luk Dewulf-theorie aan talentontwikkeling. “Daarbij kijk je naar de talenten van kinderen én hoe zij het beste leren. Daar pas je het onderwijs op aan. Je gaat uit van het positieve: de wereld ligt aan hun voeten.”

Wouda houdt zich bovendien al negen jaar bezig met lob-projecten in samenwerking met IMC Weekendschool. “Ieder jaar volgen groep 7-leerlingen een dagdeel in de week masterclasses en bezoeken ze lokale bedrijven. Wat is hun droombaan?
En welke route moeten ze daarvoor afleggen? Deze aanpak willen we nu verankeren in het reguliere programma, door onze docenten te laten trainen door mensen van de Weekendschool.”

Ambitie: Wouda weet waar hij aan wil werken en hoe; de kick-off moet nog komen. “Als de pilot met de vijf Ambitiescholen een succes is, geven we een presentatie tijdens een conferentie voor onderwijs in Noordoost-Friesland. Die wordt georganiseerd vanuit de stichting KennislabNOF.frl. Het doel is dat alle basisscholen in de regio enthousiast worden.”

Meer weten? Neem dan contact op met Willem Wouda.

Contact
Willem Wouda, bestuurder
E: w.wouda@roobol.frl
T: 06 4105 4120