Geschreven door
Wouter
Op augustus 21, 2017
Coaching en mentoring

Beste Kamerleden,

Weet u nog waarom u Kamerlid werd? Waarschijnlijk omdat u onze samenleving vooruit wilde helpen. Of omdat u geloofde in de idee van gelijke kansen voor iedereen. Dat is de blauwdruk van onze Hollandsche Droom. Maar u weet net als ik, dat dit vooral een papieren droom is. De werkelijkheid is anders.

Ik opereer graag in het grijze gebied tussen droom en werkelijkheid. Op dat veld is er namelijk ruimte voor magie. Voor mij waren de vijfhonderd jongeren die dansend en feestend hun stem uitbrachten aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen magie. Het was magie dat ik, op mijn zesde naar Nederland gekomen als vluchteling, vier jaar lang leraar Nederlands en Maatschappijleer kon zijn op een vmbo-school in mijn eigen Amsterdam-Noord; een van de mooiste cadeaus die het leven mij heeft gegeven. Lesgeven áán mijn kinderen resulteerde namelijk negen van de tien keer in les krijgen ván mijn kinderen. Mijn altijd zo nieuwsgierige kids met hun altijd zo originele vragen.

‘’Meester, waarom zijn drugs legaal en mensen illegaal?’’

 

‘’Meester, waarom slapen vluchtelingen op straat als al die V&D-panden leeg staan?’’

 

Uit deze vragen ontstonden gesprekken waarbij ik niet meer kon doen dan gefascineerd luisteren. Meer moeite had ik met een uitleg vinden voor de leerlingen die jaar in jaar uit niet werden aangenomen op stages, omdat ze een hoofddoek droegen. Ik had geen antwoord op hun vragen, maar ik leerde dat elkaar begrijpen iets anders is dan het met elkaar eens zijn. Iets veel waardevollers. Iets magisch.

 

Als ik één ding hoop bereikt te hebben als leraar, is het dat mijn leerlingen nooit handelen vanuit andermans verwachtingen of uit angst, maar vanuit hun talenten en kwaliteiten. Dat is hun recht. En dat ze daarin niet alleen zelf gelukkig en succesvol zijn, maar ook hun talenten en kwaliteiten inzetten in dienst van hun omgeving. Dat is hun verantwoordelijkheid. En die verantwoordelijkheid nemen ze maar al te graag. Zolang wij ‘volwassenen’ hen de kansen en het vertrouwen geven en laten zien dat ook wij net kinderen zijn die maar wat aankloten. Alleen dan in grote-mensen-kostuums.

 

Ik wil u uitdagen om weer te geloven in uw magie en dat gevoel over te dragen aan de volgende generatie Nederlanders, ongeacht afkomst, geslacht, religie of seksuele voorkeur. Dat doet u door initiatieven als de Gelijke Kansen Alliantie te blijven steunen. Zo kunnen we de droom van kansengelijkheid werkelijkheid maken. Een droom die, gezien de praktijk, helaas nog voor te veel Nederlanders een nachtmerrie is. Als we weer geloven in magie, kunnen we, al is het voor heel even, weer met z’n allen zweven. Doet u mee?

Meer uit het thema coaching-en-mentoring