Koos Pot bezocht een jaar geleden met een groepje leerlingen van de Weekendschool een kraanbedrijf in Franeker. “Een jongen riep enthousiast dat dit was wat hij wilde: werken met hijskranen. Op zo’n moment zie je dat het vlammetje in een kind wordt aangewakkerd.
En daar draait het om bij de Weekendschool: ontdekken wat je droom is en er vervolgens voor gaan.”

Geschreven door
Wouter
Op september 28, 2018

Aan de slag

Vijf jaar geleden richtte Pot de Weekendschool in Leeuwarden op, twee jaar geleden deed ze hetzelfde in Franeker. Nu is het de beurt aan Súdwest-Fryslân. Na de zomer openen de deuren. “Deze relatief grote gemeente heeft aardig wat kinderen tussen de 10 en 14 jaar die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.”

De Weekendschool wil de kinderen een brede blik op de wereld geven. “We laten zien dat er veel mogelijk is. Bijvoorbeeld dat je als vrouw burgemeester kunt worden. En wie beter dan een écht rolmodel kan je vertellen wat een timmerman of rechter doet?” De brede blik op de wereld gaat nog verder. “We willen kinderen leren om zelf na te denken en zich bewust te zijn van hun gedachten. Daarom doen we een voor-oordelenspel waarbij je op basis van foto’s moet zeggen wie er bijvoorbeeld homo of arm is. Of er komt iemand langs die doof is en uitlegt hoe het is om te leven in een horende wereld.”

Ambitie

Pot wil in elke strategische stad in Friesland een Weekendschool vestigen. “Het liefst zou ik de aanpak van de Weekendschool laten opnemen in het reguliere onderwijs, want ik denk dat ieder kind er profijt van heeft. Voor nu concentreer ik me op de doelgroep. Ik wil dat zij voelen dat de wereld aan hun voeten ligt.”

 

Meer weten?

De Weekendschool
Fried Didden
fried.didden@gmail.com
T: 06 5875 2900