Sportteams voor kwetsbare jongeren voor een positieve deelname aan de maatschappij

YETS Foundation

De YETS Foundation zet sportteams op voor kwetsbare jongeren die opgroeien in een omgeving met sociale problematiek. Onder begeleiding van pedagogisch sterke coaches die de jongeren zowel binnen als buiten de lijnen van het sportveld begeleiden, worden zij geholpen naar positieve deelname aan de maatschappij.

Achtergrond

Veel jongeren waarmee Peter Ottens op de pleintjes in de buurt basketbal speelde, hadden meer talent dan hij. Toch maakte uitgerekend híj zijn droom waar om te basketballen in de Verenigde Staten. Volgens hem is dit te danken aan de sterke thuisbasis. Wat er op straat ook gebeurde, thuis was er liefde en aandacht. Iets wat bij een hoop leeftijdsgenoten regelmatig ontbrak.

Terug in Nederland startte Peter dan ook zijn eigen onderneming. Door middel van basketbalworkshops wil hij jongeren inspireren het beste uit zichzelf te halen. In korte tijd groeit de onderneming en verzorgt het workshops in binnen- en buitenland in het (speciaal) onderwijs, jeugddetenties en jeugdzorg.

De aanpak van Peter en zijn coaches blijkt te werken: coaches als rolmodel die streng zijn maar ook een luisterend oor bieden, discipline eisen en steun bieden. De jongeren vertrouwen de coaches en kijken naar hen op. Vanuit deze relatie zagen Peter en zijn team kansen om ook buiten de lijnen van het veld de jongeren te begeleiden en te motiveren.

De workshops waren niet meer voldoende. Er moesten meerjarige en gestructureerde programma’s worden opgezet waar deze kwetsbare jongeren de kans krijgen om zichzelf optimaal te ontwikkelen onder begeleiding van een coach. Samen met Anouk Spruit, orthopedagoog aan de Universiteit van Amsterdam, wordt de visie van Peter uitgeschreven op papier en eind 2013 wordt YETS Foundation opgericht: Youth Empowerment Through Sports.

YETS-methodiek

De YETS-methodiek is een preventiegerichte gedragsinterventie die bestaat uit drie pijlers: sport, onderwijs en sociale integratie. Centraal in deze activiteiten staat de YETS Coach als rolmodel. Hij voert alle activiteiten in het kader van deze pijlers uit. Hij verzorgt de sporttrainingen, huiswerkbegeleiding en geeft life skills-workshops of organiseert met de jongeren activiteiten in de wijk. Hierbij hanteert hij een autoritatieve coachingsstijl: hij eist respect en discipline, maar biedt ook een luisterend oor en een schouder om op te leunen.

Locatie

Momenteel is YETS Foundation actief op scholen in Schiedam en Vlaardingen. Recentelijk won YETS de RET Aardig Onderweg Award 2017.

www.yetsfoundation.nl

Kernthema
Coaching en mentoring
Expertise
coaching, mentoring, pedagogiek, rolmodelschap, samenleving.
E-mail
Mail YETS Foundation
Adres
Nieuwe Damlaan 862
3118 AC Schiedam