Rotterdamse scholieren komen proefstuderen aan Erasmus University College

Leerlingen uit Rotterdam komen proefstuderen aan Erasmus University College (EUC): van academische vakken en vaardigheden tot workshops in zelfontwikkeling en studiefinanciering.

Ontwikkeling en vaardigheden

Het achtdaagse programma is ontstaan vanuit het idee dat leerlingen uit Rotterdam (met name uit Rotterdam-Zuid) vaak niet naar EUC komen om te studeren. Er zijn diverse redenen, zoals dubbel collegegeld, onbekendheid of het idee van baanonzekerheid, waarom deze leerlingen niet voor EUC zouden kiezen. Daarom is EUCjr in het leven geroepen om leerlingen een veel betere impressie te geven van de opleiding Liberal Arts and Sciences en wat studeren in het algemeen inhoudt dan een open dag of een meeloopdag.

Dit programma is niet alleen bedoeld om de leerlingen een indruk te geven wat een universiteit kan bieden, maar ook om deze leerlingen iets mee te geven waar ze wat aan hebben in het huidige stadium van hun leven. Workshops in zelfontwikkeling, retorica (argumentatie en presentatie), studiefinanciering en identiteit zijn namelijk ook deel van het programma. Het is de bedoeling dat deze leerlingen door middel van de vakken en workshops er persoonlijk hun voordeel mee doen in hun dagelijks leven – of het nu schoolcarrière of persoonlijke ontwikkeling betreft. Wat wij hopen te bereiken na deze acht dagen is dat deze leerlingen hebben ervaren wat een universiteit kan betekenen voor hun toekomst, waar hun mogelijke interesses liggen en dat zij een beter beeld hebben over hun eigen talenten en potenties.

Het is een vrij intens programma waarin veel inzet en motivatie wordt gevraagd, maar wat wordt beloond met een certificaat. EUCjr is bedoeld om deze leerlingen, die misschien helemaal niet van plan waren om te gaan studeren, te inspireren wat studeren kan betekenen voor hun eigen toekomst en succes.

Achtergrond

De leerlingen zijn 16, 17 of 18 jaar oud en zitten in 5 vwo van hun middelbare school. Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) heeft vastgesteld dat er een significant verschil is tussen Rotterdam-Noord en -Zuid wat betreft werkgelegenheid en educatie. Daarom focust EUCjr zich vooral op scholen uit Rotterdam-Zuid om bij te dragen aan deze structurele ongelijkheden en zo tevens diversiteit te bevorderen binnen de universiteit. De achtergrond van de EUCjr leerlingen varieert dan ook sterk in zowel etnische als socio-economische achtergrond.

www.eur.nl/euc/meet_us/eucjr/

Kernthema
Loopbaanoriëntatie en begeleiding
Expertise
mentoring, outreach van universiteit naar vo, programmaontwikkeling, voorprogramma aan universiteit.
E-mail
Mail EUCjr
Adres
Nieuwemarkt 1a
3011 HP Rotterdam