GKA in beeld: Gemeente Tilburg

Geschreven door
Wouter
Op mei 17, 2017

Het gaat hard met de Gelijke Kansen Alliantie. Op dit moment zijn ruim honderd initiatieven die het verschil maken aan ons verbonden, spreken we in het hele land met wethouders, beleidsmakers & onderwijsbestuurders, en worden door het hele land acht sociale laboratoria ingericht. Een van de goede voorbeelden is gemeente Tilburg. Zij vertellen over hun aanpak. 

Lokale Educatieve Agenda

Bij ons in Tilburg staat de ontwikkeling van kinderen en hun talenten centraal. In ons denken, handelen en Lokale Educatieve Agenda (LEA). Dit is een samenwerking tussen kinderopvang, onderwijs en gemeente Tilburg om alle jongeren een kans te geven hun talenten maximaal te ontplooien. Zodat ze opgroeien tot inwoners met zelfvertrouwen, inwoners die hun eigen plek in onze stad en maatschappij hebben. Goed onderwijs vormt de sleutel tot ontplooiing, duurzaam werk en sociaal welzijn. Tot het verwezenlijken van dromen!

Het verschil maken voor alle Tilburgse kinderen

In Tilburg krijgt nog niet ieder kind een gelijke kans. Wij, opvang, onderwijs en gemeente, willen het verschil maken voor alle kinderen! Wij willen dat elk kind de kans krijgt zich te ontwikkelen. Op de manier die bij hem of haar past. Daar heeft de gemeente Tilburg zich als de eerste gemeente in Nederland aangesloten bij de Gelijke Kansenalliantie. Wethouder Marcelle Hendrickx heeft in januari minister Bussemaker ontvangen om haar kennis te laten maken met ‘Wie wil jij zijn?’ Een werkbezoek dat veel indruk maakte en laat zien hoe Tilburg het verschil maakt. Door te focussen op wat jongeren wel kunnen, op de talenten die jongeren hebben, op dromen die jongeren willen verwezenlijken.

Project: ‘Wie wil jij zijn?’

Muziek als uitlaatklep en zelfs als doel voor het leven. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het maken van muziek goed is voor het brein en de concentratie bevorderd. Het is daarom belangrijk dat kinderen en jongeren de kans krijgen om met muziek in contact te komen.

Daarom bestaat het muziekproject ‘Wie wil jij zijn’  waaraan 17 kwetsbare jongeren deelnamen. Een klein jaar lang repeteerden zij elke week onder begeleiding van muziekdocenten, jongerenwerkers van R-Newt en begeleiders van de Hall of Fame. The Black Marble Selection, een Tilburgse band met nationale bekendheid, heeft de jongeren bijgestaan als rolmodel. Zij namen de jongeren mee in hun verhalen, hun eigen ervaringen en de keuzes die zij in het verleden hebben gemaakt om te bereiken waar ze nu zijn. Vanuit die gedachte hebben zij jongeren gestimuleerd om elkaar te versterken in hun passie, muziek. Zodat deze jongeren hun school verlaten met een diploma en zodat ze bewust de juiste keuzes maken. Naast het samen muziek maken stonden ook zaken als samenwerken, discipline, teamgeest en persoonlijke ontwikkeling centraal. En dat is gelukt. Er zijn binnen de groep vriendschappen ontstaan voor het leven. De jongeren hebben een enorm netwerk opgebouwden en hun leven op meerdere vlakken weer op de rit gekregen.

 


Wilt u zich aansluiten bij de GKA, in contact komen met andere partners, meer weten over het werk deze regio, kennis uitwisselen of zelf een initiatief starten? Neem gerust contact met ons op via gelijkekansen@minocw.nl.