Interventie Anna Next VMBO

In Nieuwegein is  op de vmbo-locatie van het Anna van Rijncollege een nieuwe vorm van onderwijs gestart: het Anna Next VMBO. De focus ligt op de praktijk. Wat wil een leerling later worden, en hoe is de weg daar naar toe?

Iedere leerling heeft een eigen verhaal

De arbeidsmarkt verandert en daar wil het Anna van Rijncollege met het Anna Next VMBO op aansluiten.

Nieuwegein Anna Next vmbo

Eerste stap in de onderbouw

In de onderbouw maken leerlingen kennis met drie praktijkrichtingen. Bijvoorbeeld de zorg of techniek. Als een richting goed past bij de leerling, kan hij of zij zich hier in het tweede jaar verder in verdiepen door praktijkvakken te volgen.

Er wordt nog geen niveau bepaald. Dat is iets wat later besloten wordt. De aandacht ligt in de onderbouw op het talent van leerlingen. Wat kunnen ze goed, en wat vinden ze leuk.

Overstapcoaches

Als de jongeren na de vierde klas aan een mbo-opleiding beginnen, is dat een hele verandering. De jongeren krijgen meer vrijheid. Daardoor is het risico op uitval groter. Om dit te voorkomen, krijgen de leerlingen in de zomer een overstapcoach aangewezen. Zij bespreken de studie- en schoolkeuze en helpen hen de eerste maanden op het mbo.

Onderzoek

Het onderwijsadviesbureau Syntrans onderzoekt of het Anna Next VMBO en de overstapcoaches invloed hebben op de leerlingen. Dat doen ze door jaarlijks een vragenlijst te verspreiden.

Contact