Interventie Bouwen aan ambitiescholen

Van ‘moeten leren’, naar ‘willen leren’. Dat is het doel in Achtkarspelen. Inmiddels zijn er twee 'Bouwen aan ambitiescholen' in Noordoost-Friesland. Hier wordt gekeken naar de talenten van kinderen. Ze ontdekken welke beroepen het beste bij hen past.

De wereld ligt aan hun voeten

In Noordoost-Friesland durven inwoners weinig risico te nemen. Ook is het normaal om het beroep van je ouders te kiezen. Maar past dit wel bij jouw talenten en ambities? De Bouwen aan ambitiescholen in Buitenpost en Dokkum geven antwoord op deze vraag.

initiatief Achtkarspelen bouwen aan ambitie school

Het programma

Het programma van de Bouwen aan Ambitiescholen duurt twee jaar en is voor kinderen uit groep 7 en 8. Samen met hun ouders ontdekken ze hun talenten en ambities. De onderdelen van het programma zijn: 

  • Talentontwikkeling 

Kinderen lopen drie keer per jaar een dag mee in een beroep of met een opleiding. 

  • Ambitiemodel 

Voor elke thema komt een gastdocent langs die meer vertelt over het vak. Bijvoorbeeld een politieman, advocaat of arts. Vervolgens gaan de leerlingen langs op hun werkplek. Zo krijgen ze een realistisch beeld van de beroepen. 

  • Ambitieroute po - vo 

De zogenaamde ‘Ambitiekaart’ maakt begrijpelijk welke stappen en keuzes een leerling moet maken voor een baan of opleiding. In gesprekken met het kind en hun ouders wordt de toekomst, en de weg daar naartoe, duidelijk.

De Luk Dewulf-theorie

De Bouwen aan Ambitiescholen werken op basis van de Luk Dewulf-theorie. “Daarbij kijk je naar de talenten van kinderen én hoe zij het beste leren. Daar pas je het onderwijs op aan. Je gaat uit van het positieve: de wereld ligt aan hun voeten”, aldus initiatiefnemer Willem Wouda. 

Groot succes

Ook buiten Noordoost-Friesland zijn de Bouwen aan Ambitiescholen opgericht. Inmiddels volgen al tien scholen het programma. Dat betekent dat al 1792 leerlingen hun talenten ontdekken!

Contact

Kor Postma, Coördinator scholen (k.postma@roobol.fr, 06 44 23 43 90)

Wil jouw school ook werken aan ambities en talenten? Neem contact op met Bouwen aan Ambitie en ontdek de talenten van jouw leerlingen.

Hoort bij