Even voorstellen: Jeanet Pijfers, regiocoördinator GKA

Geschreven door
Wouter
Op mei 17, 2017

De vijf regiocoördinatoren van de Gelijke Kansen Alliantie zetten alles in het werk om er voor te zorgen dat kansengelijkheid overal in Nederland op de agenda komt  te staan. Ze zetten acties op en gaan in gesprek om wethouders te overtuigen om gelijke kansen in de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in alle coalitie-akkoorden terug te laten komen. Een van die coördinatoren stelt zich voor: Jeanet Pijfers. 

Wie ben ik?

Mijn naam is Jeanet Pijfers, een van de vijf regiocoördinatoren van de Gelijke Kansen Alliantie. Ik ben een stapelaar: ik heb mavo, havo, hbo, hbo+ en de universiteit gedaan. Mijn ouders zijn lager opgeleid en van voor de oorlog. Mijn vader is ook een soort stapelaar: hij heeft zich in zijn werkende leven omhoog gewerkt door steeds te blijven leren. Mijn ouders hebben mij altijd gestimuleerd om te studeren en mijn talenten te benutten – soms met enige dwang – en daar ben ik ze erg dankbaar voor.

Ik realiseerde me pas later in mijn leven hoe belangrijk die stimulans is geweest in mijn eigen leven. Elk kind zou omringd moeten worden door mensen die dit voor hun doen: ouders, leraren, een tante, een voetbaltrainer, een buurvrouw…

Regiocoördinator Jeanet Pijfers

Waarom GKA?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er sprake is van toenemende kansenongelijkheid in het onderwijs in Nederland. Recent nog, in het rapport “De staat van het onderwijs” van de Inspectie Onderwijs: daarin staat dat er nog steeds aandacht nodig is voor kansenongelijkheid en verschillen tussen scholen. Leerlingen op de ene school hebben meer kans van slagen dan leerlingen op een andere school met een vergelijkbare populatie. Het zou toch niet moeten uitmaken op welke school je zit!

Wij willen dat jongeren de kans krijgen om hun talenten te benutten, ongeacht de sociale klasse waartoe ze behoren. Met name voor hen die tot de lagere sociale klasse behoren moeten we belemmeringen wegnemen. Iedere jongere moet de kans krijgen om het beste uit zichzelf te halen en zich als een volwaardig lid van de samenleving te zien. De versnelling die de huidige samenleving kenmerkt vraagt goed opgeleide en sociaal vaardige mensen. Groepen mensen die op welk terrein dan ook achterblijven kan sociale ontwrichting tot gevolg hebben: de eerste tekenen zijn daarvan al zichtbaar.

Mijn werk als regiocoördinator

Als regiocoördinator bij OCW ben ik het aanspreekpunt voor alle overheden en scholen in het Zuiden van het land en in de Stedendriehoek (Apeldoorn/Deventer/Zutphen). Wij regiocoördinatoren zetten alles in het werk om er voor te zorgen dat alle partners van de Gelijke Kansen Alliantie meewerken om kansengelijkheid overal in Nederland op de agenda te zetten. In de gemeenten waar ik verantwoordelijk voor ben wil ik zo veel mogelijk acties opzetten en wethouders en colleges overtuigen om gelijke kansen in de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in alle coalitie-akkoorden terug te laten komen. Dat ze zelf de regie nemen in hun eigen stad en regio. Sinds de GKA bestaat zie ik dat een aantal wethouders daar aan werken en dat stemt mij hoopvol.

Mooie voorbeelden uit mijn regio

In de Stedendriehoek wordt in september een grote bijeenkomst georganiseerd over Kansrijk Opgroeien, ik ben betrokken bij de opzet van het programma. We hebben vragen binnengekregen vanuit Zeeland en Den Bosch voor onderzoeken op het terrein van doorstroom van jongeren. Dat pakt OCW op. In Tilburg ben ik gevraagd mee te denken met de Stichting Willem II Betrokken. Zij willen in samenwerking met andere partijen kansen bieden voor jongeren in de leeftijd van 7 tot en met 27 jaar via aantal programmalijnen. In Limburg is de provincie erg actief op terrein van Kansengelijkheid en werken we aan tot standkoming van een aantal proeftuinen in diverse gemeenten.

Wat kan ik voor u betekenen?

Wilt u zich aansluiten bij de GKA, in contact komen met andere partners, meer weten over het werk in mijn regio, kennis uitwisselen of zelf een initiatief starten? Neem gerust contact met mij op! Dat kan via a.a.j.pijfers@minocw.nl of 06 29571012.