Eva de Leeuw (21) komt op voor de buitenbeentjes van het MBO

Eva de Leeuw (21) aardde zelf niet goed tijdens haar MBO-studie. Tijdens haar stage ontwikkelde ze MBO UniverCity: een alternatief lesprogramma voor jongeren zoals zij, de buitenbeentjes.

Geschreven door
Joost Vermeer
Op januari 17, 2018
Lesprogramma's

Het begin

Eva de Leeuw (21) merkte tijdens haar MBO studie dat zij niet iemand was voor het reguliere schoolsysteem: haar niveau lag net wat hoger en ze miste de uitdaging op haar studie. Een manier om de uitdagingen voor haar te verhogen, kon de studie niet geven. Ze kwam voor een stage terecht bij Studio Moio in Leiden, een organisatie die jongeren begeleidt om samen met hen maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Bij Studio Moio kreeg Eva wel de ruimte en vrijheid, wat leidde tot een nieuwe uitdaging: om te doen naar mensen zoals zijzelf, jongeren die niet helemaal aarden in het reguliere schoolsysteem en daarom dreigen uit te vallen. Voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap deed ze vanuit dit oogpunt een onderzoek naar gelijke kansen in het onderwijs. Eva bleek niet de enige te zijn, veel jongeren voelen zich om allerlei verschillende redenen niet thuis in het schoolsysteem.

MBO UniverCity

Eva bedacht samen met collega’s van Studio Moio MBO UniverCity: Maatschappelijk Betrokken Onderwijs, met de stad als klaslokaal. Ze creëert ze een vangnet voor jongeren die dreigen uit te vallen. Eva stelt dat ‘’het schoolsysteem niet altijd werkt: het houdt sommige jongeren eerder tegen dan dat het echt motiveert.’’

Onderwijs op maat is de oplossing: tijdens een uitgebreide intake wordt er samen met de jongeren bekeken hoe ze wél met plezier en gemotiveerd aan bepaalde competenties kunnen werken. Doordat ze meer zeggenschap hebben over hoe, wat en van wie ze leren, zijn jongeren eerder geneigd om wel dit traject af te maken. Het is namelijk hún traject.

Dit is het grote verschil met het reguliere schoolsysteem. Waar mensen via een opleiding een bepaald curriculum krijgen voorgeschoteld. De meeste mensen vinden hier wel hun weg, anderen helaas niet. Voor deze laatste groep is MBO UniverCity opgericht: door hen onderwijs op maat aan te bieden, hoopt Eva ze een belangrijk besef bij te brengen: leren doe je niet voor school, maar voor jezelf.

Toekomst

Doordat UniverCity de persoonlijke wensen van de jongeren koppelt aan de behoeftes die gevraagd worden in de maatschappij, hoopt Eva dat degenen die het traject hebben afgerond ook echt op de arbeidsmarkt terechtkomen.

MBO UniverCity wordt nog niet erkend door de Nederlandse overheid als school. Maar door de samenwerking met ROC Mondriaan in de regio Den Haag, hopen ze dit wel snel te realiseren en een geldig certificaat te kunnen geven aan de afstudeerders. De docenten van het ROC zijn al positief over de resultaten, zij zien dat de ‘buitenbeentjes’ nu wél hun draai weten te vinden. De docenten zullen dan ook de spil zijn in het in contact brengen van deze buitenbeentjes met MBO UniverCity.

 

Meer uit het thema lesprogrammas