Dit is hoe je goed complimenteert!

Complimenten hebben invloed. Bijvoorbeeld op de ontwikkeling van het zelfbeeld van kinderen. Maar de juiste complimenten geven is een kunst, aldus Eddie Brummelman. Hij is onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek gaat over de vraag waarom het ene kind tevreden is met zichzelf en het andere kind narcistisch.

Geschreven door
Wouter
Op december 22, 2017
Overig

Wat blijkt? Complimenten beïnvloeden of kinderen gezonde zelfwaardering ontwikkelen of juist narcistisch worden. Dit zelfbeeld ontwikkelt zich tussen hun 7e en 12e levensjaar.

 

Narcistische kinderen voelen zichzelf beter, hunkeren naar goedkeuring en scheppen constant op. Maar als ze kritiek krijgen, voelen ze zich gekrenkt en worden ze vaak boos en agressief. Dit terwijl kinderen met gezonde zelfwaardering juist gericht zijn op het onderhouden van goede relaties. Zij zijn minder bang om afgewezen te worden en staan vrolijker in het leven.

 

Complimenten spelen dus een hele belangrijke rol in de opvoeding. Maar hoe ga je hiermee om, als ouder of leerkracht? Eddie Brummelman geeft advies:

 

  • Complimenteer niet talent, maar inzet en groei. Geef ze het gevoel dat ze zichzelf kunnen verbeteren door te oefenen en te proberen.
  • Zet kinderen niet af tegen andere kinderen. Pas op dat je geen competitie creëert tussen kinderen.
  • Maak plezier met je kinderen. Neem de tijd om samen leuke dingen te doen, zodat kinderen merken dat je hun aanwezigheid waardeert.
  • Elk kind is waardevol, straal dat uit! Laat ze beseffen dat ze waardevol zijn in jouw ogen.
  • Complimenteren mag, maar overdrijf niet. ‘’Wat een fantastisch werkje heb je geknutseld’’ is gevaarlijk; een fantastisch werkje is een volgende keer lastig te overtreffen.

Meer uit het thema overig