Leerlingen speciale gast bij Bijzonder Concert

Geschreven door
Wouter
Op mei 4, 2017

Buiten staan honderden kinderen in de rij voor het Bijzonder concert van Het Nederlandse Studenten Orkest. Deze bevlogen groep bestaat uit ongeveer 100 getalenteerde studenten van Nederlandse universiteiten, hogescholen en conservatoria.

Het Bijzonder Concert

Het Nederlands Studenten Orkest bestaat inmiddels 65 jaar en is een begrip in zowel muzikaal als studerend Nederland. Jaarlijks wordt een nieuwe groep geselecteerd. Na een korte repetitieperiode wordt het programma elf avonden achter elkaar uitgevoerd op de mooiste Nederlandse concertpodia. Traditiegetrouw wordt de tourneemaand afgesloten met een concert in een buitenlandse stad. Zo vierde het NSO haar vijftigjarig bestaan met een speciaal concert in Carnegie Hall in New York. Eén van de hoogtepunten van hun tournee is het Bijzonder Concert. Bij dit concert staat een speciale doelgroep centraal die normaal niet in aanraking komt met klassieke muziek.

 

Tot deze groep behoren kinderen uit probleem- en achterstandswijken in Rotterdam tussen de 8 en 12 jaar. Zij maken op een laagdrempelige manier kennis met klassieke muziek. Dat is belangrijk, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het luisteren en maken van klassieke muziek goed is voor het brein en de concentratie bevorderd. Het is daarom belangrijk dat kinderen de kans krijgen om met klassieke muziek in contact te komen. Om dit voor deze leerlingen leuker te maken wordt er een brug geslagen met de populaire muziek van nu. Speciale gasten zijn Lange Frans en Brace.

Eenmaal binnengekomen ontvangen alle kinderen naast limonade ook een speciaal boekje. Hierin wordt uitgelegd wat een orkest is, welke instrumenten er zijn en wat een dirigent doet. Er staan leuke vragen en spelletjes in. Eneliën (11), Berkay (10) en Mehmet (9), van de Da Costa School, hebben er zin in, want ze luisteren veel naar muziek. Eneliën: ‘Broederliefde en Sevn Alias zijn mijn favoriete artiesten.’ Berkay en Mehmet beamen dat, maar zij luisteren soms naar klassieke muziek: ‘Thuis luisteren we er weleens naar. Of soms hoor je het in het café. Ik vind dat dan wel mooi.’

Kennismaking met cultuur

Inmiddels is het tijd om naar de zaal te gaan. Bij binnenkomst is iedereen onder de indruk. ‘Hoeveel mensen zouden hier in passen?’ en ‘Kijk al die instrumenten daar op het podium!’. Enkele minuten later opent het orkest met een toegift. Alle kinderen zijn direct stil. Mehmet is onder de indruk: ‘Dit was heel mooi. Vooral de violen deden het echt goed.’ Daarna betreedt Lange Frans het podium. Met een hoog gegil wordt hij begroet. Onder begeleiding van het orkest zingt hij zijn bekende nummer ‘Het land van’. Zo wordt verbinding gemaakt tussen de klassieke- en populaire muziek. Berkay: ‘Ikzelf vond de openingsnummer eigenlijk mooier.’

Na enkele andere nummers, waaronder Brace, is het tijd voor het laatste nummer. Dirigent Jurjen Hempel vraagt daarbij of de kinderen ook mee willen doen. Alhoewel de zaal halfvol zit, zingt iedereen mee voor tien personen. Een perfecte afsluiter van een bijzondere middag. Onderweg naar de uitgang delen de kinderen hun hoogtepunt. Berkay, zelf drummer: ‘Het slagwerk! Die klappen waren het leukst!’ Het orkest had, zoals gehoopt, indruk gemaakt. Wie weet zien we een van deze kinderen in de toekomst terug als lid van Het 75e Nederlands Studenten Orkest.